Category Македонски

Убавината не може да се брза

Пред неколку децении, немаше толку многу продавници за накит. Немаше синџири, и секој кој го изработуваше овој накит нудеше посебен дизајн. Денес, многу продавници меѓусебно се надминуваат во понуди кои не се разликуваат едни од други. Ова е една од причините зошто се повеќе и повеќе луѓе го ценат она што е единствено и направено […]

VOICES OCTOBER 2021

Longer evenings and colder nights remind us that it’s already autumn outside. For many, it is a time when energy diminishes and the mood comes for activities that do not necessarily bring such joy during the summer. Who wants to sit under the blanket watching a sad movie when you can spend this time actively […]

Предучилишна исповед

Ми доаѓаат некои мисли. Некои идеи. Од некој вид. Само што… Ова.. Не знам како да речам… Мислам знам ама.. Само што… Впрочем, само што? Ах, ти страву, ти трепет студен зимен! Те поистоветувам со ветер северен кој уништува убава летна вечер. Туку, што сакав да речам… Сакав да кажам дека толку идеи се раѓаат […]

Ослободете ја дивината во вас, преуредете го вашиот живот 

Што нè чека во постпандемискиот свет? Дали ќе бидеме понесени од растечката атмосфера на прославата и забавите, или напротив-дали ќе се соочиме со проблеми кои сè потешко ќе се решаваат. Во непредвидливи времиња, луѓето бараат различни решенија за да се справат со лошите вести и менталната исцрпеност. Еден од неверојатните пандемиски трендови кој може да […]

VOICES SEPTEMBER 2021

“There are no rewards or punishments in nature: there are consequences.” – Robert Green Ingersoll A new edition of Voices is waiting for you, which introduces us to the new month – September. It is a breakthrough time of the year, not only for people but also for nature. In September, there is an autumn […]

Визуелно попречените лица и пандемијата: “Само сакам да престане, да направам да исчезне”

Пандемијата не беше лесна. Прегратките станаа ладни боксчиња, излегувањето со пријателите се претвори во долги часови на телефон, допирот стана забранет и завладеја страв и дезинфекција. Блискоста исчезна, но некои луѓе ја почувствуваа повеќе од другите. “Беше ужасно, бев преплашен”, сподели Филип Величковски, ученик во 7-мо одделение во „Димитар Влахов“, единственото училиште во Македонија за […]

VOICES AUGUST 2021

“Our human compassion binds us the one to the other.” As floods and wildfires are taking place in European countries, we are once again facing big challenges as a society. Let’s also not forget that we are still going through a pandemic. Everything is more difficult for us, but things are even more difficult for […]

Руми

,,Дојди, дојди, скитник, обожавател, вљубеник на учењето… Не е важно, само дојди.” Во оваа статија ќе зборуваме за суфизмот, поточно за Руми, кој достигна нови длабочини и увиди во духовноста. Неговите песни се толкуваат според нивото на зрелост на една индивидуа. Кој беше Руми? Јаиалудин Руми (Jalaluddin Rumi), исто така познат како Мавлана, бил персиски […]

Светлата европска иднина

Да, беше навистина предизвикувачки да се организира настан со педесетина физички учесници во период на олабавување на мерките и се уште недоволна доверба дали го победивме „Ковид-19“. Но, тие прекрасни млади личности заслужија да добијат шанса да ги презентираат во живо своите проекти со кои го променија општеството на подобро. Работеа напорно изминатите 15 месеци […]

Продолжуваме со нови почетоци #TEHV

Волонтерски Центар Скопје како дел од својата работа насочена кон хуманитарни активности и веќе зголемените и напреднати капацитети преку проектот “Towards effective humanitarian volunteering” гледа нанапред кон новата програма на Европската Унија за „Еразмус+“ и особено Европскиот Солидарен Корпус (ЕСК). Со крупни чекори граби кон новите предизвици и идните волонтери кои ќе бидат дел од […]

Музиката во живо полека се враќа во живот!

Поминување време без пријателите, не излегувајќи на омилените места, не уживајќи го животот во целост… И не само тоа, за време на пандемијата, луѓето пропуштаа и уште нешто: свирењето музика во живо мораше да запре. Откако поминавме долго време меѓу четири ѕида слушајќи изведувачи на електронските уреди – сонцето постепено почна да излегува, а и […]