Category: Ерасмус+

Добредојде Паулина, нашиот нов ЕВС волонтер од Полска

Сонувач, луда по музика, сопственик на две кучиња, љубител на книги … Јас сум Паулина, 24-годишна девојка од Лублин, Полска. Завршив студии по новинарство и социјална комуникација. Уживам во волонтерската работа – во три години бев дел од студентска организација, каде што имав можност да работам на меѓународни […]

Неделни локални активности на ВЦС (21.11 – 28.11.2017)

Вистинското чувство на есента е во нас овој месец и ние се загреавме со разни активности. Во соработка со Васил Антевски-Дрен, ја започнавме неделата со главната тема “Мултикултурализам” што се одржа во 3 работилници, каде што во последната, учениците имаа задача да направи видео со цел да ги […]

“Language Café” (Издание 5) – 28ми Ноември 2017

Вчера, 28-ми ноември, беше добар и мотивирачки вторник за да се сретнеме во Кафе-бар “Љубов” на петтото “Language Café” организирано од Волонтерски Центар Скопје. “Language Café” е настан на кој разлчни националности доаѓаат да го споделат својот јазик и култура со другите. Причината поради која што овој настан […]

ИТНО!!! Повик за Волонтер на веќе Одобрен ЕВС проект во Романија!

Почитувани, Ви објавуваме повик за ЕВС волонтер на проект во Романија, подолу можете да ги најдете потребните информации: – Едно слободнo место за ЕВС волонтер од Македонија, на долгорочен ЕВС проект во Арад, Романија, со времетраење од 10 месеци (01.01.2018 – 31.10.2018). Во прилог на овој мејл можете да најдете повеќе инфо за проектот. Доколку сте заинтересирани да бидете волонтер проектот во Романија, ве замолуваме да […]

Млади претприемачи во визуелните медиуми

,,Entrepreneurial Youths in Visual Media” беше темата на младинска размена која се оддржа во периодот од 26 октомври до 4 ноември во Балан, Романија. На оваа младинска размена учествуваа претставници од следните држави: Македонија, Романија, Турција, Словакиа и Бугарија. Претставниците на Волонтерскиот Центар Скопје активно учествуваа во секојдневните […]

Добредојде Аида, нашата нова волонтерка од Франција

Моето име е Аида, имам 24 години и доаѓам од Хаумонт – мал град на северот од Франција. Ја завршив последната година на студиите по култура и наследство. Решив да направам пауза во студиите и да му служам на францускиот граѓански сектор, па токму поради тоа и сум […]

ЕВС во Сандански: Враќање на Балканот и неговиот специфичен дух

Јас сум Елена и учествував на краткорочен ЕВС проект во Сандански. Бугарија е соседна земја на мојата татковина, и сигурно сте љубопитни зошто избрав да учествувам токму тука? Прво, бидејќи последниве неколку години сум отсутна од дома и навистина ми недостига Балканот и неговиот специфичен дух. Покрај тоа, […]

Медиумска писменост: чекор кон инклузивно општество

Креирање поголема толеранција кон културните различности низ Европа, како и развивање критички однос врз пропагандните медиумски производи се главните цели на проектот: „Медиумска писменост: чекор кон инклузивно општество“, кој во периодот од 31 октомври до 7 ноември 2017 се оддржува во Струга, Република Македонија. Вкупно 29 учесници од […]

Магазинот „Воисес“ – член на Мрежата за медиумска писменост

Здружението за волонтеризам Волонтерски центар Скопје, односно Младинскиот магазин „Воисес“, во четвртокот стана 36. член на Мрежата за медиумска писменост на Република Македонија. Коалицијата е создадена со цел да ги олесни комуникацијата и консултацијата меѓу различните субјекти во земјава, кои работат на подигнувањето на нивото на медиумска писменост […]

Локални активности – Октомври 2017

Крајот на октомври се надѕира, зарем не е дојден моментот да сумираме што сме правеле месецов? Тимот на Волонтерски центар Скопје имаше полн распоред, летото заврши, есента пристигна, но поимот здодевност за нас е непознат. Месецов започна со учество на тројца волонтери на среднорочен ЕВС тренинг, по кој […]