Category Ерасмус+

Волонтирај

Сакам да ви ја раскажам мојата приказна за тоа како станав младински работник и волонтер. После повеќе од 20 години работа во канцеларија, решив да ја напуштам работата и да сменам нешто во мојот живот. Секогаш ме привлекувало да помагам на луѓе кои се нашле во неповолна ситуација и на кои им е потребна помош. […]

Тренинг курс во Драч – Албанија. Младите и волонтерството

Од 2 до 11 октомври се одржа тренинг курс во Драч – Албанија со работен наслов “Volunteering connecting communities / VCC” организиран од Beyond Barriers. Овој тренинг курс е дел од четвртата активност на проектот, обука на младинските работници за волонтерскиот менаџерски циклус. Главната цел на обуката е поддржување на професионалниот развој на младинските работници […]

Бакнеж за крај

Некој мудар човек некогаш одамна рекол „се што е убаво кратко трае“. Па така му дојде и крајот на моето волонтирање во Алаурин де ла Торе, Шпанија. Гледајќи ги фотографиите и размислувајќи за сето она што се случуваше за време на изминатите осум месеци на лицето имам насмевка од среќа, а во очите солзи од […]

Не барајте човек за пример, бидете еден!

Пешти, Преспа, Водно… Овие три прекрасни локации во Македонија станаа почисти и поубави откако изминатиот месец ги посетија младите ентузијасти од неформалното здружение „За почиста Македонија“. Станува збор за екипа формирана во јуни годинава како дел од проектот: “European Youth at the frontlines of active citizenship: A Roadmap towards a collective South-North-East-West Momentum” организиран од […]

ВЦС – TEHV – EU AID VOLUNTEERS

Волонтерски Центар Скопје е дел од ЕУ проектот “Towards Effective Humanitarian Volunteering” Главната цел на проектот е обука за сертифицирање на организации за програмата EU Aid Volunteers, која има за цел да обезбеди практична поддршка на напорите за давање хуманитарна помош и да придонесе кон јакнење на локалните капацитети во земји погодени од природни катастрофи. […]

Како да спречиме родово насилство

Низ целиот тренинг-курс во Бар, Црна Гора се обработуваа многу чувствителни и интересни теми што понекогаш алармираа за застрашувачки факти и случки насекаде низ светот. Во Бар, Црна Гора во периодот од 20 до 29 февруари годинава, се одржа тренинг-курс со наслов: “Gender based and sexual violence in love relationships of youngsters”, на кој учествуваа […]

ПОВИК ЗА НОВИ ИНИЦИЈАТИВИ?

ДАЛИ ИМАШ ИНИЦИЈАТИВА КОЈА ЌЕ ГО НАПРАВИ СВЕТОТ  ПОДОБАР? Дали имаш од 15 до 29 години, ентузизајам, желба и волја да ја подобриш твојата заедница? Поконкретно, дали имаш идеја или иницијатива која би спаѓала во некоја од овие области: Образование и доживотно учење (човекот учи додека е жив) Социјални и општествени теми (грижа за други) […]

Добредојде Догукан – нашиот нов волонтер од Турција!

Merhaba! Јас сум Догукан, имам 23 години и доаѓам од Турција. Живеам во Кападокија (воздушни балони, оџаци од бајките…). Студирам на Универзитетот „Невшехир“ и имам уште еден семестар до дипломирање. Уште на првата година од студиите сфатив дека луѓето можат да прават луди нешта само поради младоста или само заради тоа што се млади. Па, […]

Добредојде на Жул, нашиот нов волонтер од Франција!

Здраво, моето име е Жул Стрифлер. Доаѓам од Алсаче, погранично место во Франција во близина на Германија и на Швајцарија. Студирав „Јазици и Интеркултура“. Потоа, одлучив да заминам на Европски студии. Преку програмата „Еразмус Мундус“ се приклучив на постдипломски студии на „Уметноста во еврокултурата“. Досега, студирав или работев во Стразбур, Сиднеј, Готингем и во Сараево. […]

И студентите можат со креативно пишување да го сменат општеството

Колку креативното пишување може да се искористи како алатка за менување на свеста во општеството беше тема на разговор меѓу студентите на Филолошкиот факултет – отсек Англиски јазик и Книжевност на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Елена Бадалоска и Изабела Целевска на своите колеги им ги презентираа впечатоците, искуството и знаењето стекнати на […]

Млади 19,27: Создаваме нови стратегии за млади

Изминатиот месец, во Агеда – Португалија, 32 младински работници од 8 држави помеѓу кои: Грција, Литванија, Полска, Словенија, Италија, Шпанија, Португалија и Македонија разговараа за создавање нови стратегии за млади. Низ интерактивните предавања се дискутираше за отсуството на младински стратегии кои се клучни за да го зајакнат социјалниот дијалог и културната разновидност. Неколку Европски градови, […]