Category Интервју

Како ќе го променам општеството: Стефанија Стефаноска

Стефанија е родена во Прилеп, каде, како што вели, живеат специфични луѓе, пред се поради стравот од општествениот систем. Нејзините први почетоци се поврзуваат со глума, а потоа со режија на неколку претстави кои имаа за цел да го свртат вниманието на луѓето кон менталното здравје. Потоа еден тон семинари и конференции на кои се […]

Како ќе го променам општеството: Марија Ристова

Ајде да ја подигнеме свеста за околината Марија Ристова е средношколка од Кавадарци, која сака да бидат слушнати нејзиниот глас и активностите што ги презема за подигнување на свеста за чистата околина. Таа подготвува проект за грижа за природата и чистата околина во родниот град, кој треба да резултира со пошумување на дрвја. Марија е […]

Како ќе го променам општеството: Петар Стевановиќ

“Зборовите без акција се ништо” Петар Стевановиќ од Скопје, студент на Универзитетот „Гоце Делчев“ е вљубеник во природата. Се сеќава дека уште како дете ги минувал целите лета кај неговиот дедо во селото Витолиште. Сега подготвува проект за подигнување на свеста за природата, како и за нашето здравје. Петар е избран за проектот: “European Youth […]

Како ќе го променам општеството: Јана Олтовска

Развивање емпатија за подобар свет Јана Олтовска е 15-годишна девојка од Скопје, која веќе седум години е активен извидник. Таа забележала дека луѓето единствено се грижат за потребите на мнозинството, занемарувајќи ги желбите на малцинството. Поради тоа, подготвува проект за помош на аутистичните луѓе, преку кој и тие би можеле да станат извидници. Јана беше […]

Како ќе го променам општеството: Сара Јазаџиска

Преку мојот филм Охрид да остане во УНЕСКО Сара Јазаџиска, родена во Скопје во 1997 година е филмски работник и режисер. Студирала филмска режија на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Од млада возраст била внесена во светот на филмот. Сара беше избрана за проектот “European Youth at the frontlines of active citizenship: A Roadmap towards […]

“Животот по ‘корона’ нема да биде ист, но мораме да се смееме”

Интервју со Денис Јанкуловски од Центарот за јавно здравје во Скопје. „Факт е дека во овој период на асоцијализација увидуваме колку ни недостига друштвото“, вели Јанкуловски. Нему не му е тешко да се разбуди рано наутро со песна, да отиде на работа во Центарот за јавно здравје – Скопје, со часови да биде очи во […]

“Секој би требало да си направи тетоважа”

Веќе неколку години очигледно е дека тетоважите се појавуваат на кожата кај сѐ повеќе и повеќе луѓе. Од младиот рокер до докторот, тетоважите оставаат зад себе брутални и насилнички претстави за користа на улогата на целата уметност! Ајде да го подготвиме дермографот и заедно да го истражиме овој свет! Интересна приказна Практикувано со милениуми, тетоважите […]

Интервју со поетската група „Заеднички шепотења“

Можеби најактивна група на поети кои организираат поетски читања во државава е групата „Заеднички шепотења“. Нивните активности докажуваат дека со упорност вистинскиот квалитет може да исплива на виделина. Не се ограничени на учесници од нашата држава и со возраст, но очигледно е дека бројот на млади учесници им расте. Долгогодишните известија од различните тела на […]

ЗАЛОЖБАТА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ Е ЕДНАКВА ОДГОВОРНОСТ НА ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ

Интервју: Силвија Митевска, параглајдеристка, автор на збирката раскази „Додека Данте спие“ и претседател на граѓанската организација ТАКТ Силвија Митовска лета со параглајдер уште од петнаесет години. Неколку години подоцна  се натпреварува на Европски и Светски Првенства во параглајдерство. „На тие моменти се потсетувам со многу љубов и носталгија зашто во тој период од животот летањето […]

Приказната на “Најсиромавиот богаташ“

Живко Поповски – Цветин, еден од најголемите македонски уметници и воедно хуманист,ја започнал својата мисија на мирот каде што уметноста ја издигнува на пиедестал со неговиот заштитен симбол – цвеќето. Дарувајќи ги своите слики на различни настани и личности, тој ја шири својата магија и своите безвременски цвеќиња на мирот. Од каде потекнува идејата да […]

ЕВС во Шпанија

Младите волонтерки од Македонија, Симона Велковска (22 г.) Исаја Карадаковска (20 г.) и Кристина Лукановска го минаа месецотЈуни  во Тарагона, Шпанија, каде што учествуваа на краткорочен проект од Европскиот Волонтерски Сервис. Тоа е меѓународна волонтерска програма финансирана од Европската комисија која им овозможува на младите луѓе (на возраст меѓу 18-30 години) да вршат доброволна служба […]