Category Мислење

Импресии од изложбата на Васко Ташковски

Васко Ташковски е еден од водечките претставници на надреализмот, фантастичното сликарство, еколошките и космичките теми во македонската ликовна уметност, а според мене и многу други, еден од најдобрите и најимагинативните уметници во целиот свет! Веќе еден месец, во Даут-пашин амам изложени се негови слики, акварели и цртежи од сите негови творечки фази. Роден во 1937та, […]

Што ќе речат другите?

Семејство, роднини, пријатели. Едните имаме можност да ги одбереме, со другите сме крвно поврзани. Заедно се дел од нашето секојдневие и имаат придонес во нашите животи. Колку нивното мислење е важно пред донесување на некоја одлука? Се запрашувате ли често што ќе речат другите? Би излажала доколку кажам дека не ми е важно туѓото мислење. […]

Перцепција

Елегантноста на нежните капки дожд и жестоката темнина на бурата ја откриваат неописливата убавина предизвикана од спој на два елементи на природата – виножито. Да, науката има сосема рационално објаснување за ова прелевање на светлина, призма, бои. Но, дали и ние го доживуваме само како случајна и прекрасна појава или има нешто повеќе. Дали само […]

Дарот на уметноста

Само едно елегантно и нежно движење на четката успева да ги пренесе сите чувства на платно. Сета омраза и љубов, среќа и тага, секоја мисла. Игра на бои и на форми. Чувства претворени во уметност. Ниту еден збор не е потребен за да се разбере пораката на ова ремек дело. Секој тоне и се задлабочува […]

Дали кога ќе пораснеме срцето ни умира?

Во последно време, ме мачи оваа идеја, која потекнува од филмот “The breakfast club”. Дали кога ќе пораснеме сите ние, младите, ќе ни умре срцето, ќе заборавиме што значи да бидеш дете и тинејџер и така ќе станеме копија на нашите родители и ќе ги прифатиме нивните лоши однесувања? Сметам дека, сите ние, младите, на […]

Пекарите не печат лажни колачиња

Доверба. Тоа е основата на сите процеси, но се чини дека ја има се помалку и помалку. Соседите, потенцијалните познаници, наставниците и сограѓаните се оддалечија од нас. Не сме сигурни што се случува во светот околу нас, но сигурно не може да биде единствено тоа што ни го кажуваат на вестите. Ние сме критички умови. […]

Мир и рамнотежа – вратете ни ги!

Не е лесно да се најде мир и рамнотежа, посебно во денешно време, во време на пандемија. Преплавени сме со различни информации на социјалните медиуми, ТВ, од нашите пријатели и фамилија, што многу често влијае на тоа како се чувствуваме. Сите ние сме во страв и исчекување поради тоа што немаме контрола над нашите животи. […]

Романтичен Свети Валентин

Дали е љубов секоја размена на погледи? Дали е љубов да сакаш посесивно некого. Дали е љубов да осудуваш се што е ново?? Дали е љубов да одземеш нечија слобода? Дали е љубомората секси? Дали лошите момчиња се се уште во игра? Дали парите се пред интелектот и пред карактерот? Дали карактерот е болка во […]

Етерични масла, сопствена аптека на природата

Етеричните масла се дар од природата. Во процесот на нивното правење, растението е одвоено од неговите непостојани делови кои ги содржат сите миризливи состојки од растението. Етеричните масла во растението, со текот на времето, откриле супстанци за да ги привлекуваат опрашувачите, да се заштитат од штетниците или да го третираат оштетеното ткиво. Значи, ако размислите, […]

Дали правото е праведно и навистина ни овозможува да бидеме слободни?

Живееме во едно „модерно“ општество, раководени од некои норми кои ни висат над нашите глави, постојано потсетувајќи не што треба и што не треба да правиме. Дали тие правни норми се воопшто праведни и ни дозволуваат да го задоволиме идеалот на правдата? Дали ни дозволуваат да ја имаме нашата слобода, онаква каква што е во […]

Здравје од корените

Вештерка, овој збор не звучи пријатно. Тој нè потсетува на грда стара жена, со крив нос имрсна црна долга коса, што гори на клада. Сега ајде да ја напуштиме нашата имагинација и да се вратиме во реалноста. “Вештерка” била често дефинирана како жена која се занимавала со хербални лекови (фитотерапија) – третман на болести со […]