Category Мислење

Одвикнување

Breaking the habit (Одвикнување) не е само една добра песна, туку и цел која многу од нас си ја поставуваат на почетокот на новата година. Во оваа статија ќе ве водам низ науката зад претворањето на новогодишните одлуки во реалност. После неумереностите за божиќните и новогодишните забави, многу луѓе сфаќаат дека нивниот живот и нивното […]

Шутка преку моите очи

Веќе еден месец работам во Дневниот центар за Грижа, со локација во Шуто Оризари и досега имам многу научено. Работам со деца на возраст од 4 до 18 години и дневниот центар се труди на овие деца да им овозможи најдобра грижа, со цел тие да имаат подобар живот. Пред да дојдам овде, не знаев […]

Волонтуризам: Помага или оштетува?

Кога го барав мојот ЕВС (Европски волонтерски сервис), ги разгледав сите можности за волонтирање. Ако напишете “волонтирање во странство” во Гугл, ќе најдете многу организации кои можат да ви понудат неделни / месечни волонтерски патувања во егзотични земји и земји во развој. Станува популарно да поминеш едно лето работејќи со деца или помагање на дивите […]

Не за расизмот. Засекогаш!

Расизмот може да го објасниме како гледна точка на поединец или група која смета дека расата е примарна детерминанта од човечки особини и капацитети и дека расните разлики продуцираат својствена супериорност на одредена раса. На планетава Земја има луѓе со различна боја на кожата, луѓе од различни држави со различна националност, луѓе кои се христијани, […]

Генерациски јаз

Сте слушнале ли некогаш некој да каже: ехх во мое време, се знаеше порано или ахх се беше поедноставно. Целта на овие изрази е да се долови генерацискиот јаз. Генерациски јаз претставува разлика меѓу вредностите, постапките, мислењата, моралите итн. помеѓу две или повеќе генерации. Во историјата отсекогаш постоел овој генерациски јаз, но во изминатиов век […]

Сите цајкани се лоши… или не?

Сила, институција за јавна доверба или корумпирана вооружена група под контрола на политичарите? Џандари, цајкани, милицајци, пандури – членовите на полицијата се нарекувани со многу имиња, најчесто навредливи. Отсекогаш се прашував за двојноста на полицајците. Децата ги идеализираат, во нив гледаат праведни витези на современото време кои ги бранат луѓето. Честопати дури и сакаат да […]

Тело со страст

Помеѓу острата техника и страст, болка и сладост, проби и перформанси … Балетскиот танц е навистина една од најстарaта парадоксална и фасцинантна дисциплина. Во настапи, за време на балет во операта, гледаме само убави танчери на светло туту (костим за танц за девојчиња), претворајќи се и летајќи на сценската светлина како пердуви. Грејс  олицетворен … […]

Вегетаријанци и вегани-не се работи само за животните

Во повеќето случаи да се стане вегетаријанец или веган е поради спасување живот и неубивање животни но исто така има и повеќе во тоа.Луѓето кои подолго време не јаделе месо појаснуваат за тоа. Во денешно време јадењето месо е толку нормално да не се ни размислувапоинаку освен нормално што така ни доаѓа. Само мал дел […]

Отворено писмо до дрогата

Драги наркотици, Помина извесно време од нашата последна размена. Прилично е очигледно дека во изминатите децении нашиот однос беше, во најмала рака, доста бурен. Можам да расправам со часови и часови за сложеноста, причините и ефектите на моето сегашно однесување кон вас. Некои се изјаснуваат дека треба, можеби, да размислиме за нашиот став. Други тврдат […]

Загадувањето на воздухот во Македонија

                    Кога започнав со мојата Европска волонтерска служба во Македонија имав добри очекувања за тоа што ќе го доживеам.Мислев дека ќе бидам во земја која е прилично различна од Естонија. Бев особено возбудена за истражување на македонската култра и природа.Во текот на мојата прва недела во […]

Приказната за двете толкувања предизвикани од половата нееднаковост

Ако постои некое прашање кое исплива на површина на крајот од минатата година тоа сигурно би било нееднаквоста на половите. Постојат повеќе аспекти содржани во него како лимит на платата, машка доминација, дискриминација и слично. Размислувањата ми се зошто сеуште не го надминавме овој проблем. Ја оставив таа мисла за момент се додека не се […]