Category Наука

ВОДАТА Е ТУЃА

Нешто со кое се соочувате секојдневно при миење, пиење и готвење. Шеесет проценти од телото ви е составено од тоа. Можете да пливате во неа и да одите над неа. Во воздухот испарува, а на земјата се враќа како течност. Замислете се за момент – водата е навистина чудна. Ја има насекаде – и во […]

Признај – ти си риба!

Дали знаевте дека нашиот вистински предок е водоземец? Каков ќе прашате? Тоа би бил Diplocaulus. Се разбира, тој бил претходник на диносаурусите и се верува дека бил нивни предок поблизок дури и од птиците. Се мисли дека бил предок на 63% од модерниот живот на Земјата. Звучи лудо, нели? Сепак не е така. Се верува […]