Category: Патување

Бисерот на Егејот

Хомер – големиот поет што потекнува оттаму, го опиша како „најубавиот град под небото“, Аристотел му ја нагласуваше на Александар важноста на овој град, велејќи му дека ‘кој не го видел многу пропуштил’, географот Страбон го опишуваше како „најпрекрасен од сите можни градови“. Градот за кој големиот автор […]

Берлин – Островот на слободата

Берлинскиот ѕид стоеше десет илјади триста и шеснаесет дена. На 6 Февруари периодот по уривањето на ѕидот,конечно, стана подолг од оној на неговото постоење. Империјалниот главен град станаглавен центар на фанатички убиствениот режим, поделен на четири доминации, преработен, пресечен на два дела и фрлен во центарот на една […]

Белгија

На што помислувате кога размислувате за Белгија? Дали мислите на помфрит, вафли, пиво и чоколади? Или можеби помислувате на Брисел, различните институции во Брисел и Манекен Пис? Па, не би погрешиле, секој што пробал вистински mitraillette во Брисел, топла вафла во Лијеж, пиво од Фландриска опатија, или какво […]

Новороденче

Тенковите, воената и опасната зона – како Косово не е ништо од тој вид. Косово, забранетата земја, опкружена со мистерија и предрасуди кои висат во воздух. Земјата што според она што го велат, кога ќе ги преминеш границите, никогаш нема да се вратиш назад. Земјата со лоша репутација; […]

Атина-градот на графити

Доцна ноемвриска ноќ… Речиси можеш да го почувствуваш студот што доаѓа. За среќа си ги пакувам работите за да тргнам на пат. Овој пат ќе одам појужно каде се уште е топло. Се надевам. Ми претстои уште едно поглавје да пополнам со нови имиња и ликови. Се разбира, […]

Врело

Познато е дека Македонија изобилува со голем број на природни убавини. Меѓу нив се вбројува и комплексот пештери “Врело” лоциран во близина на Скопје во кањонот Матка. Единствен начин да се пристигне до оваа локација е со организирана тура со чамец истовремено уживајќи во убавините на езерото и […]

Младинска размена во Романија “Get Empowered, Get Employed”

Здраво. Нашите имиња се Аритон Бајрами и Амир Џелили, а следува резимето на нашиот неверојатен престој во Бајле Туснад како младински работници. Бевме избрани и испратени во оваа програма од нашата локална организација во Скопје: Волонтерски Центар Скопје. “Get Empowered, Get Employed” беше името на проектот во рамките […]

Интеркултурноста на највисоко ниво

Веројатно рекорд во Еразмус + програмата, тренинг курс со учесници од 27 земји претставувајќи ги нивните култури и работејќи на секакви ситуации поврзани со малцинствата. Младински работници кои учеа нови методи како да се справат со дискриминацијата на малцинствата и учејќи за ситуациите и реалностите во другите земји. […]

Младинска размена во Бар: Едукација и дружење на едно место

  Проектот на тема „Сексуалноста и сексуалното однесување“ кај младите се одржа од 1 до 10 декември 2017 во Бар, Црна Гора во која учествуваа учесници од дванаесет европски и балкански земји. За мене и Димитар Чуковски како претставници на Волонтерскиот Центар Скопје беше привилегија да бидеме дел […]

Млади претприемачи во визуелните медиуми

,,Entrepreneurial Youths in Visual Media” беше темата на младинска размена која се оддржа во периодот од 26 октомври до 4 ноември во Балан, Романија. На оваа младинска размена учествуваа претставници од следните држави: Македонија, Романија, Турција, Словакиа и Бугарија. Претставниците на Волонтерскиот Центар Скопје активно учествуваа во секојдневните […]

Волонтерски активности во Прилеп

Изминатиот викенд, нашите волонтери Александра Грзиб и Крис Маикен беа во Прилеп, каде што учествуваа во активностите на партнер – организациите „Инфо СЕГА“ и Младинскиот совет Прилеп. Во продолжение ви ги пренесуваме нивните импресии. „Патувањето започна во седум часот наутро кога се вклучи алармот. Тргнавме кон автобуската станица […]