Category Репортажа

Извидниците за својот град

Нашиот извиднички одред „Браќа Миладиновци“, повеќе од 20 години наназад традиционално ја организира акцијата „Извидниците за својот град“ по повод 13 Ноември – Денот на ослободувањето на Град Скопје. Вообичаено, низ годините, оваа акција ја одржуваме во Скопје и во неа учество земаат над 200 деца и млади поделени во четиричлени екипи. Всушност, оваа акција е […]

Младите кавадарчани ја менуваат околината

Сакаа да докажат и да покажат оти и тие – младите кавадарчани имаат моќ да ја променат околината кон подобро. И успеаја. Барем за почеток. И не планираат да сопрат тука. Десетици ентузијасти и вљубеници во природата, предводени од нашата Марија Ристова решија да го разубават Тиквешкото езеро. Во неделата почнаа со чистење, а планираат […]

Водно светна, обврска на сите е да го чуваме чисто

Десетина ќеси селектирано ѓубре (пластика и лименки) завршија во контејнерите на „Пакомак“ по неделната акција за чистење на Водно. Голем број волонтери, активисти и љубители на природата предводени од нашиот Петар Стевановиќ и „За почиста Македонија“ ја реализираа првата еко-акција чија цел е зачувување на природата и одржување на чиста околина. Станува збор за активности […]

Звукот на тишината

Денес постојано сме опколени со музика и различни форми на звуци. Од музика на нашите телефони, до техно концерти или едноставни свирки во баровите, нашите уши се изложени на музика во секое време. Иако целта е забава, треба да се биде внимателен! Зошто треба да бидеме активни во слушањето? Увото: Комплициран орган! Најпрво, треба да […]

ФКК и натурализмот во Германија

И покрај тоа што во многу земји голотијата во јавност е кривично дело, во Германија – особено во поранешниот социјалистички Исток – сите знаат што значи ФКК и, иако во последните три децении ваквиот тренд се намалува, практиката на одење на плажа целосно гол е сè уште популарна. Кога бев мал често одевме на ФКК-плажа […]

Јапонија – посета на друга планета?

„Да се посети Јапонија е исто како да отпатувате на друга планета. Јапонците се толку поразлични, необични, мислам, само погледнете го филмот Аниме, нели: Па какви се Јапонците навистина?“ Вакви се воглавном забелешките што најчесто можете да ги слушнете за Земјата на изгрејсонцето. Јапонија има силно културно влијание преку самураите, месечината на морнарите или сушито. […]

[MK] NEET: not in employment, education or training

“NEET – not in employment, education or training” означува кратенка односно ознака за младите кои не се во системот на образование, не работат или не посетуваат курсеви за нивно унапредување во општеството. Кратенката “NEET” означува проект кој што е имплементиран во неколку држави во Европа финансиран од страна на Erasmus+ – програмата за мобилност со […]

НВО САЕМ„Заедно до подобро општество!“

Заедно до подобро општество! Саем на невладини организации  на град Скопје, организиран 4-ти пат по ред од страна на Волонтерски Центар Скопје со финансиска поддршка од град Скопје. На прв поглед изгледа како веќе воспоставена традициа на организација на НВО саемот која станала рутина со тек на времето. Дали навистина е така? Најнапред, треба да […]

Земјата на илјадници езера и 3 милиони сауни

„Каков тип на кафе пиете во Финска?” „Кафе” „Да, меѓутоа какво? Дали е лате, капучино или макијато?” Само кафе. Финска е една од државите кои најмногу конзумираат кафе. Дури и во време на нашето детство, вежбаме со празни чаши во делот за игра во нашите дворови, заедно со имагинарни колачиња, но во вистинско друштво со […]

Автостоп – спој на слобода, авантура и пријателство

Патување со автостоп? И мојот одговор беше нема шасни, пред да се впуштам во таква авантура. Голем број луѓе кога ќе слушнат за автостопирање помислуваат на нешто негативно, опасно ако се патува сам, а уште поопасно ако девојка патува на овој начин. Автостопот е еден вид чувство. Кога возачот ќе застане имате момент кога треба  […]