Category Тема на месецот

Од САД во Македонија: зошто семејството Стед дојде да волонтира во Скопје

За пензионираната брачната двојка од Северна Америка и нивнитее две малтешки пудли – патувањето е нешто сосема вообичаено. После пет години поминати на Бахами,сопружниците се одлучија да се преселат во Скопје, Македонија. Едвард Стед и Елен Рајт-Стед се надеваат дека ќе можат да пружат помош во туѓа земја додека уживаат во пејзажот и историјата на регионот.

Јулијана Нотари: „Уметноста не е одвоена од општеството, таа го рефлектира општеството”

Бразилската уметничка продолжува да шокира со својата работа – овој пат со вулва од 33 метри во рид. Уште еднаш, Дива изнесува стари рани на дебата, но во многу поголем обем.

Како боите комуницираат: Кратка приказна за Pantone

Можете ли да го видите светлото на крајот од тунелот? Може ли да ја именуваме 2020 година – „Тунел“ и 2021 година – „Светло“? Се разбира, повеќето од нас очекуваат посветла иднина, со надеж и очекувања. На човештвото му е потребна светлост сега повеќе отколку било кога и потребно му е да биде цврсто како […]

Среќен 15 роденден, ВЦС: Домот на волонтерството

Разговор со Никола Станкоски, директор на Волонтерски Центар Скопје Кога во летото 2004 година замина на едногодишен престој во Литванија преку програмата „Европски волонтерски сервис“ (ЕВС), тогаш 19-годишниот Никола Станкоски веројатно не можел да претпостави дека тоа засекогаш ќе му го смени животот. Желбата да се открие нешто ново, инспирацијата да овозможи учество во Европски […]

Парите не ги усреќуваат сиромашните

„Парите не ги усреќуваат сиромашните“ – Колиш Роден сум во една од најбогатите земји на светот. Имам сè што би можел да посакам: топла вода, покрив над главата што не прокиснува, семејство што пружа љубов, образование, технологија, пристојна живеачка, пристап до сите удопства што ги нуди модерното време. Преку ноќ се најдов себеси во многу […]

Убавината на годишните времиња

Во разни делови од светот се среќаваат четири годишни времиња; секое од нив се одликува со посебни карактеристики и пејзажи, со бои и климатските тенденции. Тоа се: пролетта, летото, есента и зимата. Ние во Европа ги среќаваме сите нив во различни периоди од годината но не сите земји имаат годишни времиња. Зошто тие се среќаваат […]

Тишината е моментот помеѓу две ракоплескања

Најголемиот дел од времето зборуваме за тоа што се случува, што е кажано, што создава врева и го задржува нашето внимание. Многу ретко обрнуваме внимание што се случува во меѓувреме, кога ништо не се случува. Кога сѐ е тивко. Кога единственото што можеш да го чуеш е шепотот на ветрот или крцкањето на дрвјата. Кога […]

Танцуваj со мене на Месечината

Танцот е начин да се создаде страст помеѓу двајца и тоа на каков уметнички начин… Кога танцувате со вашиот партнер, уште во првиот момент влегувате во свет кој се состои само од вас двајцата. И за надворешниот свет вие зборувате на непознат јазик кој е безгласен но сепак разбирлив по неговата убавина. Овој текст воглавном […]

Неjзината приkазна: Греjс Хопер

Сте помислиле ли некогаш на почетоците на компјутерската ера? Од каде потекна првичната идеја? Кој беше креаторот на технологијата што денес ја користиме? Дали сте помислиле дека некои жени би можеле да бидат рамноправни креатори на оваа голема идеја за компјутери и програмирање? Еве ја приказната за една од нив. Одличен пример за жените во […]

Еден ден полн со палавштини

Кога доаѓа пролетта и кога Март перминува во Април доаѓа еден ден кога не можете да му верувате никому и на ништо. А ако веќе поверувате, ќе завршите исмејани. И тој ден е, се разбира, 1-ви Април (Апри-ли-ли-ли). Традицијата на измамување сега се шири насекаде но од каде е дојден овој обичај? Корените од каде […]

“Секој би требало да си направи тетоважа”

Веќе неколку години очигледно е дека тетоважите се појавуваат на кожата кај сѐ повеќе и повеќе луѓе. Од младиот рокер до докторот, тетоважите оставаат зад себе брутални и насилнички претстави за користа на улогата на целата уметност! Ајде да го подготвиме дермографот и заедно да го истражиме овој свет! Интересна приказна Практикувано со милениуми, тетоважите […]