Category Македонски

Македонски шлагери-заборавено музичко богатство

“Музиката ја измива прашината на секојдневието од душата” — Берголд Авербах Музиката е секаде околу нас, таа е комбинација на вокални и инструментални звуци и форма на емоционално изразување. Доживеала многу промени со развојот на светот и токму затоа некои видови на музика и музичари остануваат заборавени во времето во кое се создале. Во нашите […]

Парасомнија – кога вашите кошмари го живеат вашиот живот

Ти си дете, невино, животот си тера. Еден ден имаш страшно искуство, толку лошо што совеста те потсетува на тоа од ден на ден. Мислиш дека се ќе биде во ред, но има нешто што те потсетува дека нема. Кошмари. Ништо нема да оди добро. Сакаш да плачеш, секоја вечер се будиш со напад на […]

VOICES MAY 2022

May; the month of freedom and gratitude  Freedom is a term usually used to describe the feeling where a person doesn’t feel attached to any responsibilities or priorities and is free to live as he wishes.  Nowadays, many people consider freedom a utopia because they find it impossible to be liberated from their life roles […]

Сакам да учам

Кога ќе ја кажам оваа реченица, добивам чудни погледи од луѓето, проследени со реченицата: Е ова прв пат го слушам. Но, зошто? Што има толку чудно во тоа една средношколка да ужива во учењето? Зарем тоа мора да е обврска која се извршува со цел да се има некаков успех во иднината? Обврска, која мора […]

Личен напредок; Како да го искористите вашиот потенцијал

Личниот напредок е процес преку кој поединецот ја развива самосвеста и на тој начин сфаќа каква личност сака да биде и, што е уште поважно, согледува каква личност може да постане. Самосвеста може да ви помогне да ги анализирате сопствените навики и да ги трансформирате во добри. На пример, доволното спиење, вежбањето, здравата исхрана или […]

VOICES April 2022

Oh, April! The month of rebirth and re-awakening – look at those trees and flowers! After a surprisingly long winter, we can enjoy the sunny and warm weather again. Can you smell the new adventures in the air? Finally, we can say bye-bye to winter coats and enjoy outdoor activities. Hiking to Vodno every weekend? […]

Фотографите како чувари на спомени, но и најчеста мета на кражби

“Фотографијата е приказната која не успевам да ја искажам со зборови” – Дестин Спаркс Фотоапаратите се едни од најдрагоцените предмети на светот. Од дрвени кутии прекриени со црн чаршаф, сè до аналогни и дигитални со долги објективи, апаратите со векови документираат безброј моменти. Но сепак фотоапаратите би биле безначајни доколку нема кој да ја создаде […]

Ајде да рециклираме! Но, како?

И покрај фактот дека рециклирањето не е решение за безбројните натрупани депонии и за застапеноста на 5,25 трилиони парчиња пластика што лебди над океаните, ние треба да започнеме од некаде. Сопствената потрошувачка која го предизвикува количеството отпад може да се намали преку правење на мали промени во секојдневниот живот, избирање поинакви начини, но да бидеме […]

Да одиме кон нула отпад во „периодот“

Во светот постојат речиси 4 милијарди жени, од кои грубо кажано, половина од нив имаат менструален циклус. Менструацијата е нормална појава кај секоја здрава жена во репродуктивниот период од животот. Додека дестигматизацијата на менструацијата и елиминирањето на сиромаштијата поврзана со неа во светски рамки се во тек, дебатата во врска со одржлива менструација е сѐуште […]

VOICES MARCH 2022

Hello everyone, in the women’s month and spring. Warm days are coming! This month is extraordinary for women, especially March 8, when we celebrate their day, and we should say a special “thank you” for all the female achievements in society. Also, let’s not forget about the fight for gender equality. In the month’s topic, […]

8 Филмови и серија

Со новонастанатите компликации поврзани со коронавирусот јас, како и многу други, повторно често се наоѓам меѓу четири ѕида. И се разбира, покрај другите интровертни активности, имав прилика да изгледам и многу убави филмови кои би сакала да ги споделам со вас: Одвеано од виорот (1939) Ја започнувам листава со најпрекрасниот филм на сите времиња, според […]