Македонија е во Европа! Ние сме Европа!

Во период од 24.07 – 04.08 Волонтерски Центар Скопје заедно со неговите претставници: Шезо, Ева, Ангела, Филип, Марија, Јован придружувани од тим лидерот: Јована Насева беа дел од проект финансиран од Еразмус плус програмата за млади на Европска унија, а организиран од партнер организацијата: „ Jungend Sozialwerk Nordhausen […]

THE FOUR ROSES FROM SPAIN

Volunteers Centre Skopje is continuing with the good practice and cooperation in the field of Vocational Education and Training (VET) program of Erasmus+ with the Spanish association Mundus.  After the first group in 2018 (3 months of stay), we hosted the second between 19th June till 20th July. […]

CONNECTING CULTURES & BUILDING FRIENDSHIPS

“Understanding languages and other cultures builds bridges. It is the fastest way to bring the world closer together and to Truth. Through understanding, people will be able to see their similarities before differences.”- Suzy Kassem,” Rise Up and Salute the Sun: The Writings of Suzy Kassem” From 01.09.2018 […]

Како кажав Да за ЕВС!

По завршувањето на средно училиште пред скоро три години дознав за ЕВС и какви се придобивки носи. Но сепак,чекав долго време поради тоа што  се одлучив да се запишам на факултет одложувајќи го ЕВС-от за некоја следна прилика. Тоа се случи летото 2018, кога  сосема случајно на Фејсбук […]

How I said YES for EVS

Since I had finished high-school I wanted to have EVS experience and I always saw EVS as a great opportunity to live in new place, different culture and people. That looked very cool for me. But I was waiting too long. This summer, in June 2018, accidentally, I […]

VOICES October

Октомври, Październik, Tetor, Lokakuu, Octubre, Oktoober, different names for one of the most diverse month in year. The month where the nature shows the last beauty before going to sleep for winter.  So here we are, Voices is diverse just like October. With a team consisted of people […]

ТАГА

ТАГА Заборавениот капак удира по оквирот, како да знае каде му е местото; еднаквоста на облиците ја потврдува, како и надворешноста и внатрешноста на сè. Кој ќе го пренесе избликот воздушен навнатре, зад затворениот прозорец? Јас кој морам да го отворам за капакот пресилно да не удри и […]

MUSTACHES

MUSTACHES …on your face, like the ones Santa Claus has, or the ones My granddad had before He turned 88. Or shall I try to describe them With something more beautiful; Those mustaches on your face Are so beautiful. You tried that coffee this Morning, around 8; macchiato […]

Të rinjtë të përkushtuar për paqe

Sot, lufta për ekzistencë është e pakët në dallim me luftën për pozicion. Shpeshherë mënyra sesi ne pozicionohemi tregon qartë edhe luftën për ekzistencë. Vende të shumta të Lindjes së Mesme janë prej vitesh në luftë, aq më tepër  ndodhitë dhe pasojat nga Lindja e Mesme barten edhe […]

Два дена,  8. 000 млади и бесконечно многу идеи – Yo!Fest 2018

Годишниот политички, музички фестивал предводен од младите,  Yo!Fest, своето десетто издание го одржа во Стразбур, Франција помеѓу 1-ви и 2-ри јуни. Третиот Европски младински настан, EYE2018, зближи околу 8.000 млади вклучени во над 400 активности, дебати, изведби и работилници. Над 50 националности од сите членки на ЕУ, влучувајќи […]