My plan “B”

When you speak with Macedonian people about Macedonia, they say: “We can go abroad for work, but after ashort time we are back to our homeland, because this place is the best in the world and our family is here”. After this conversation I start to think about […]

VOICES September 2017 Edition

September…Although is the 9th month in the year, for some reasons it is considered as a month for new beginnings…It is the months when pupils go back to school, students occupy the universities, summer vacations are over, new seasons of series begin, the city bus schedule in Skopje […]

Youth Exchange – “Back to Nature”

“Back to Nature” is a youth exchange, organized by the non-governmental organization “Hang-Kép  Egyesület” from Debrecen, Hungary, which took place from 18.08.2017 to 27.08.2017 in Hortobagy, Hungary. “Volunteering Centre Skopje” participated in the youth exchange with its own team, made of 5 participants under the age of 18, […]

Повик за учество на работилница со наслов „Зголемување на младинското учество во процесите на донесување одлуки и соработка со институции“

Почитувани, Y-PEER Македонија, каде што ВЦС е членка на мрежата, објавува повик за пријава на 17 млади луѓе кои ќе учествуваат на еднодневен настан – работилница насловена како „Зголемување на младинското учество во процесите на донесување одлуки и соработка со институции“. Работилницата ќе се оддржи во четврток (7ми септември) во Скопје. […]

ИТНО: Последен Повик за учесници на конференција во Босна и Херцеговина!!!

Почитувани, Ви објавуваме Повик за ТРИ (3) слободни места за учесници на возраст од 18+ години на меѓународна конференција со наслов “BBC”, која ќе се одржи во периодот од 17-ти до 22-ри Септември 2017 во Градачац, Босна и Херцеговина. Доколку сте заинтересирани да бидете дел од овој проект ве замолуваме да не контактирате што побрзо на нашиот мејл: […]

ИТНО!!! Последен Повик за Волонтер на веќе Одобрен ЕВС проект во Естонија!!!

Почитувани, Ви објавуваме повик за ЕВС волонтер на проект во Естонија, подолу можете да ги најдете потребните информации: – Едно слободнo место за ЕВС волонтер од Македонија, на долгорочен ЕВС проект во Талин, Естонија со времетраење од 9 месеци (01.10.2017 – 01.07.2018). Доколку сте заинтересирани да бидете волонтер проектите во Естонија, […]

Like new file

It all started when I got into the van which transported me to the exit of Skopje. From there, I rolled over on a bus that was my moving home in the next 24 hours. After many hours spent in the bus, breaks at some of the petrol […]

Повик за Волонтер на веќе Одобрен ЕВС проект во Пула, Хрватска!

Почитувани, Ви објавуваме повик за ЕВС волонтер на проект Хрватска, подолу можете да ги најдете потребните информации: – Едно слободнo место за ЕВС волонтер од Македонија, на долгорочен ЕВС проект во Пула, Хрватска, со времетраење од 9 месеци (01.10.2017 – 30.06.2018). Доколку сте заинтересирани да бидете волонтер проектот во Хрватска, за повеќе информации ве замолуваме […]

Авантурите на лидерскиот митинг во Полска

Се започна кога се качив во комбето кое не носеше до излезот на Скопје. Од таму се прекачив во автобус кој беше мој движечки  дом во наредните 24 саати. по многуте поминати саати и паузи на некој од бензинските стигнавме во едно мало гратче во полска кое е […]

ИТНО!ИТНО!ИТНО!!! Последен Повик за Волонтери на Одобрен ЕВС проект во Латиновац, Хрватска!

Почитувани, Ви објавуваме ИТЕН повик за ЕВС волонтери на проект во Латиновац, Хрватска, подолу можете да ги најдете потребните информации: – Две слободни места за ЕВС волонтери од Македонија, на краткорочен ЕВС проект во Латиновац, Хрватска, со времетраење од 2 месеца (04.09.2017 – 01.11.2017).   Доколку сте заинтересирани да бидете волонтер проектот во […]