МЛАДИНСКА РАЗМЕНА Youth European Strategy – YES!

На почетокот на Септември 2016, учествувавме во Youth Exchange YES (Youth European Strategy) организирано од Balkan Youth Festival “The Balkan Youth”. Тоа беше размена на млади, 56 млади луѓе од Бугарија, Македонија, Грција, Италија, Турција, Романија и Шпанија. Проектот траеше од 05.09.2016 до 12.09.2016 во Сандански, Бугарија. Целта […]

Видувањата за еден младински проект

  Сите ја знаете љубопитноста и ентузијазмот кои ги чувствувате пред едно патување. Ако, пак, се работи за младинска размена, возбудувањето е уште поголемо, бидејќи очекуваме средба со млади, инспиративни луѓе, блиски до нас. Од различни земји, на едно место, во нова средина, во една поразлична култура. Така […]

Европски Волонтерски Сервис

Европскиот Волонтерски Сервис (ЕВС) е Еразмус+ програма која на младите луѓе им ја нуди можноста за мобилно искуство, како и посветеност во некоја од државите во странство. Оваа програма им овозможува да откријат нови култури, а воедно и да се здобијат со корисни вештини за нивните понатамошни кариери […]

“Statelessness” Конгрес во Брисел

Европската мрежа која се занимава со проблемот наречен „бездржавјанство“ во соработка со УНХЦР и универзитетот Мастрихт, во јули годинава во претстолнината на Белгија го оддржа првиот конгрес за млади на тема „бездржавјанство“ (statelessness). Фокусот беше ставен на децата без државјанство. На конгресот учествуваа 35 млади од 18 европски […]