Одличен додаток во тимот за крајот на 2016. Добредојде на нашиот нов ЕВС Волонтер од Литванија – Лаура

Јас сум Лаура (24) Дојдов од Литванија, една од балтичките држави, мала и убава земја во Источна Европа. Волонтирање стана голем дел од мојот живот кога почнав со студиите по психологија во Вилнус. Од тогаш волонтирам во локалните организации како дневен центар за лица со пречки во менталниот […]

ДЕН НА ДРВОТО

Денес Волонтерски Центар Скопје го одбележа денот на дрвото. Засадивме дрвца во школскиот двор на ПОУ Др. „Златан Сремец“ заедно со нивниот персонал. Освен забавата и дружбата кои беа неизбежни при ваква активност секако засадувајќи дрвца,  заедно со нашите ЕВС волонтери засадивме иднина за поздрава и почиста околина […]

Добредојде на нашите нови ЕВС волонтери Валерија и Игор од Италија во ВЦС !!

Игор Џаманго: Се викам Игор и доаѓам од Кастелветрано, мало градче во близина на Палермо, Сицилија. Јас сум многу љубопитна личност, сакам да откривам нови места, нови луѓе и нови начини на живот: сметам дека тоа е најубавиот начин да растеш, да созреваш! Исто така сакам да сонувам, […]

Панел во рамките на проектот: ,,Развивање на МЕКИ Вештини за ДОЛГОРОЧНО (Само)Вработување!!!”

Волонтерски Центар Скопје заедно со “Да Научиме”, во соработка со Општината Пробиштип и локалниот партнер ЗР ХЕНДМЕЈД АРТ Пробиштип (кои исто така се грантисти од истата програма) на 17-ти Ноември успешно спроведовме Панел, како воведна активност од нашиот проект ,,Развивање на МЕКИ Вештини за ДОЛГОРОЧНО (Само)Вработување!!!”, кој го спроведуваме со […]

Rul Derbi

ka ÎshtÎ ? Rul Derbi ÎshtÎ i shpejtÎ, kontakt plotÎ, sport ekipor dhe luhet nÎ rula katÎrshe nÎ ëpistÎí ovale qÎ kÎrkon shpejtÎsi, strategji dhe atletizÎm. Kjo ÎshtÎ kryesisht sport i grave. “ Prej 2009, ky ÎshtÎ sport qÎ ka rritjen mÎ tÎ madhe nÎ mbarÎ botÎn.“ Historia […]

Roller Derby

  What is it ?  Roller Derby is a fast paced, full contact, team sport played on quad skates on an oval ‘track’ which requires speed, strategy and athleticism. This is mainly a women’s sport. “ Since 2009, this is the sport that has the highest growth rate […]

EVS Ankara

From 23rd of January until 23rd of March I attended my short term EVS in Ankara, Turkey. Five volunteers, from Serbia, Romania, Slovakia, Spain and me as a participant from Macedonia, for two months have worked together on the project “Volunteering for Generation Nesilfest-2015’ organized by the hosting […]