Gender talks – Struga

Gender based discrimination is appealing issue across the participants countries. Based on country progress gender discrimination can have various faces but unfortunately even in 21st century it is still actual issue directly influencing the possibilities of young people for personal and professional development, for quality life.

Where to going out in Skopje ?

The BEST way to experience NIGHT LIFE in Skopje! SKOPJE BAR CRAWL is the only event in the city that gives you unique chance to experience Skopje night life like no one did before. Every Friday Night, Our experienced party guides will take you to the best bars and […]

TOGETHER 4 OUR ENVIRONMENT

“Заедно за нашата животна средина” е проект кој започна со 46 млади, активни, еко- пријателски и мотивирани луѓе од 6 различни земји како Македонија, Франција, Словачка, Романија , Литванија и Шпанија на 25-ти јануари кои беа дел од една авантура на островот Реунион и траеше до 5ти Февруари […]

Вечната Помпеја – склоп од антиката и современоста во подножјето на Везув

Помпеја, како што е и нарекувана – Вечниот Град претставува една од најголемите туристички атракции во Италија. Римски град кој несреќно завршува под лавата на една од најголемите Везувови ерупции во 79тата година. Неколку години претходно силен земјотрес го уништува поголемиот дел од Помпеја, а подоцна и ерупцијата […]

Важноста на потценетите науки: философија

Прво ни објасни како Сократ сметал дека оние кои грешат тоа го прават од игнорантност, бидејќи не се свесни дека грешат. Потоа не праша што мислиме во врска со овој негов став. Сите што бевме присутни во училницата ги ококоривме очите. Таа сакаше да го слушне нашето мислење. […]

Лето во Гетеборг

Пролетта е веќе тука, а летото само што не пристигнало, па така порано или подоцна луѓето ќе започнат со своите планови за летување. Меѓутоа жешкото сонце и високите температури едноставно не се за мене, па кога рамислувам за одмор, не мислам на песочните плажи, коктелите или забавите. Јас […]

Gender talks – Struga

Oбуката “Gender Talks” Струга, Македонија од 4ти до 13ти април 2016 година. Родовата дискриминација претставува проблематика која што бара особено внимание во државите учеснички на обука ‘Gender Talks’ (Родови разговори). Зависно од развојот на државата, родовата дискриминација може да има различен степен на влијание, но дури и во […]

Easter in Czech republic and France

Easter is one of the major Christian holidays and after Christmas the second most popular celebration accompanied by various traditions and customs. Easter is associated with the spring, the nature is awaking from a long winter sleep, everything around is colorful and blooming and the first Sunday after […]

Софија

Прв ден Тргнавме за Софија на полноќ, го земаме автобусот од Скопје, не очекува долга вечер… 5:15, пристигнување во Софија со мал замор, никогаш не се спие многу добро во автобус… Конечно, одиме во градот и почнуваме да шетаме, убаво е да се види градот во раните утрински […]