Slovenia

Unë e kam vizituar Sloveninë disa herë, por ky shtet prap më mahnitë gjdo herë që shkoj. Slovenia është një zgjidhje e vërtetë për pushimet e juaja, ju ofron shumë pejsazhe të larmishme të cilat ja vlejnë ti eksplorosh. Është një shtet i vogël me përmasa gjeografike i […]

Slovenia

I’ve visited Slovenia many times, but this country still surprises me in many ways. Slovenia is always an excellent choice for your vacation, it offers varied landscapes that are worth to explore. It’s a small country bordered by Croatia, Hungary, Austria and Italy and a home to just […]

Важноста на потценетите професии : екологија

Живееме во ерата на капитализмот. Ова општествено уредување со мошне развиен пазар ни нуди голема варијација на производи. Кога сме гладни можеме да избереме кое од над илјада чоколади во маркетите да го купиме. Имаме милиони комбинации на облеки. Ако сакаме да си купиме мобилен, книги, обувки ќе […]

8ми Март – Меѓународен ден на жената

8ми Март освен што е осмиот ден во месец март тој е и Меѓународен ден на жената кој се одбележува на глобално ниво на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Меѓународниот ден на жената (IWD) е забележан во почетокот на 1900 година – во време на […]

Day of the Women

The 8th of March is not only the eighth day in the month of March, but it is also the International Women’s day (IWD), which is celebrated globally to appreciate the social, economic, cultural and political achievements of women. The International Women’s day started to be celebrated because […]

Среќна Нова Година

Чуден наслов во ова време од годината, нели ? Но вистинит, во Иран користиме различен календар. Тој се нарекува Соларен Хиџри календар; Ние сме во 1394 година и се подготвуваме да ја прославиме Новата Година, 1395. Тој почнува на пролетната рамноденица и се базира на орбита на Сонцето […]

Интервју со Емилија Розман

Македонската мисица долги години е активен волонтер ВЦС – Најнапред ти благодариме што најде време да дојдеш да не посетиш во Волонтерски Центар Скопје и покрај зафатениот распоред. ЕР – Ви благодарам на поканата и добро ве најдов. ВЦС – Ајде на самиот почеток да те прашаме како […]

Epiphany

In France, even if the Epiphany’s day is on the 6th of January, we celebrate it traditionally the first Sunday of January because Sunday is a day when most of people spend time with their family. To celebrate this event we eat a “galette des rois”, which according […]

Скијање

Што би било тоа што ќе ве натера да станете од кревет во зима и да го поминете целиот ден надвор? Скијање! Овој рекреативен и конкурентен спорт надвор на отворено ги зближува луѓето од различна возраст и култура. Можете фантастично да си поминете спуштајќи се низ падините, на […]