Tag Archives: македонија

ПОВИК ЗА НОВИ ИНИЦИЈАТИВИ?

ДАЛИ ИМАШ ИНИЦИЈАТИВА КОЈА ЌЕ ГО НАПРАВИ СВЕТОТ  ПОДОБАР? Дали имаш од 15 до 29 години, ентузизајам, желба и волја да ја подобриш твојата заедница? Поконкретно, дали имаш идеја или иницијатива која би спаѓала во некоја од овие области: Образование и доживотно учење (човекот учи додека е жив) Социјални и општествени теми (грижа за други) […]

CALL FOR NEW INITIATIVES

DO YOU HAVE AN INITIATIVE THAT WILL MAKE THE WORLD A LITTLE BETTER? Are you between 16 and 28 years old, enthusiastic, willing and able to improve your community? More specifically, do you have an idea or an initiative that could fit within these areas: Education and lifelong learning Social and Community Issues Environment and […]

Дали конфликтот е само недоразбирање?

Младинските работници а воопшто и младите во целина со глобализацијата и динамиката на времeто се помалку се разбираат. Главна причина за тоа е претпоставката дека другата страна подразбира што сакаме да кажеме. Следствено младинските работници и младите имаат потреба да ги подобрат своите компетенции и способноста да ги решаваат конфликтите кои се резултат на тие […]

НВО САЕМ„Заедно до подобро општество!“

Заедно до подобро општество! Саем на невладини организации  на град Скопје, организиран 4-ти пат по ред од страна на Волонтерски Центар Скопје со финансиска поддршка од град Скопје. На прв поглед изгледа како веќе воспоставена традициа на организација на НВО саемот која станала рутина со тек на времето. Дали навистина е така? Најнапред, треба да […]

Пласман во финалето!

Уште два натпревари. Уште само два натпревари и Македонија има шанса да игра на Европско првенство. По успехот на македонскиот тим до 21 година кој играше на Европското првенство во Полска во 2017, каде за жал тимот не успеа да помине по подоцнежните етапи на првенството, сега се појавува ново светло на крајот на тунелот. […]

Ние сме кул, ние сме волонтери

Волонтерството претставува едно од најубавите искуства кои човек може да ги доживее. Да се биде волонтер значи да се дејствува во рамките на општеството без да се очекува паричен или материјален надомест за возврат. Со цел да се подигне свеста за придобивките од волонтерството и да се поттикнат младите да превземат иницијатива беше организирана младинска […]

Не за расизмот. Засекогаш!

Расизмот може да го објасниме како гледна точка на поединец или група која смета дека расата е примарна детерминанта од човечки особини и капацитети и дека расните разлики продуцираат својствена супериорност на одредена раса. На планетава Земја има луѓе со различна боја на кожата, луѓе од различни држави со различна националност, луѓе кои се христијани, […]

Љубов без граници

Прочитајте ја романтичната приказна за Лендеж од Јужна Африка и Јани од Македонија. Нивната приказна можеби е скрипта за романтичен филм, но е уште подобра бидејќи е вистинска. Нејзиното име е Лендеж. Неговото име е Јани. Таа е од Јужна Африка. Тој е од Македонија. Веќе звучи интересно? Прочитајте повеќе … Тие се сретнаа за […]

Замрзнат колос

леден брег, танцување на прима балерини, арки и подморници, архитектурата на градот е многу повеќе од очекуваното. Темнината, еластичните фигури произлегуваат од опскурноста, започнува играта на светлата и сенките, рефлекторите го следат движењето на танчерите и зградата им се придружува во актот. Балет е уметност каде што движењето, минимализмот и леснотијата се бројат, исто како […]