Tag Archives: Македонски

Agres – the best place to ride a bike! 

(Only if you ask me and no one else!) With the rainy season finally coming to an end, we can finally go outside and enjoy the beautiful nature of Agres to its fullest.  And what better way to immerse oneself in the lush, heavenly greenery than exploring it with a bike.  Now, many people might say […]

Tunisian wedding

Tunisia is a wealthy country culturally because of its strategic position between the eastern world and the occidental world, represented by the European nations located very close to the country. However, some of the country’s cultural traditions have stayed until today, which gives even more charm to this country that offers so much culture and […]

Живеејќи во виртуелен свет

Вести, слики, видеа, информации, игри, работа од далечина, средба со лекар преку интернет, нарачување производи и облека, разговор со вашите пријатели од друга страна на светот. Имате пристап до сето тоа ако имате интернет и паметен телефон или друг уред што може да се користи за да ве доведе на интернет. Во денешно време има […]

Македонски шлагери-заборавено музичко богатство

“Музиката ја измива прашината на секојдневието од душата” — Берголд Авербах Музиката е секаде околу нас, таа е комбинација на вокални и инструментални звуци и форма на емоционално изразување. Доживеала многу промени со развојот на светот и токму затоа некои видови на музика и музичари остануваат заборавени во времето во кое се создале. Во нашите […]

Old Macedonian hits – a forgotten musical treasure 

“The music washes away the dust of the every day from the soul.” — Bergold Averbach         Music is all around us. It is a combination of vocal and instrumental sounds and a form of emotional expression. It has undergone many changes with the development of the world. That is why some types […]

Парасомнија – кога вашите кошмари го живеат вашиот живот

Ти си дете, невино, животот си тера. Еден ден имаш страшно искуство, толку лошо што совеста те потсетува на тоа од ден на ден. Мислиш дека се ќе биде во ред, но има нешто што те потсетува дека нема. Кошмари. Ништо нема да оди добро. Сакаш да плачеш, секоја вечер се будиш со напад на […]

Сакам да учам

Кога ќе ја кажам оваа реченица, добивам чудни погледи од луѓето, проследени со реченицата: Е ова прв пат го слушам. Но, зошто? Што има толку чудно во тоа една средношколка да ужива во учењето? Зарем тоа мора да е обврска која се извршува со цел да се има некаков успех во иднината? Обврска, која мора […]

Личен напредок; Како да го искористите вашиот потенцијал

Личниот напредок е процес преку кој поединецот ја развива самосвеста и на тој начин сфаќа каква личност сака да биде и, што е уште поважно, согледува каква личност може да постане. Самосвеста може да ви помогне да ги анализирате сопствените навики и да ги трансформирате во добри. На пример, доволното спиење, вежбањето, здравата исхрана или […]

Фотографите како чувари на спомени, но и најчеста мета на кражби

“Фотографијата е приказната која не успевам да ја искажам со зборови” – Дестин Спаркс Фотоапаратите се едни од најдрагоцените предмети на светот. Од дрвени кутии прекриени со црн чаршаф, сè до аналогни и дигитални со долги објективи, апаратите со векови документираат безброј моменти. Но сепак фотоапаратите би биле безначајни доколку нема кој да ја создаде […]

Жив музеј на коли

Сирење, ајвар, тавче-гравче, ракија, ќебап, шопска салата, прекрасна природа, сонце и неверојатен амбиент создаден од луѓе-ова се само некои од првите асоцијации кои ги имам во глава за Македонија. Верувам дека најголем дел од луѓето што ја посетиле оваа држава барем еднаш во животот, ќе го кажат истото. Како волонтер во Европскиот солидарен корпус, живеам […]

Убавината не може да се брза

Пред неколку децении, немаше толку многу продавници за накит. Немаше синџири, и секој кој го изработуваше овој накит нудеше посебен дизајн. Денес, многу продавници меѓусебно се надминуваат во понуди кои не се разликуваат едни од други. Ова е една од причините зошто се повеќе и повеќе луѓе го ценат она што е единствено и направено […]