Tag Archives: Мислење

Шутка преку моите очи

Веќе еден месец работам во Дневниот центар за Грижа, со локација во Шуто Оризари и досега имам многу научено. Работам со деца на возраст од 4 до 18 години и дневниот центар се труди на овие деца да им овозможи најдобра грижа, со цел тие да имаат подобар живот. Пред да дојдам овде, не знаев […]

Не за расизмот. Засекогаш!

Расизмот може да го објасниме како гледна точка на поединец или група која смета дека расата е примарна детерминанта од човечки особини и капацитети и дека расните разлики продуцираат својствена супериорност на одредена раса. На планетава Земја има луѓе со различна боја на кожата, луѓе од различни држави со различна националност, луѓе кои се христијани, […]

Генерациски јаз

Сте слушнале ли некогаш некој да каже: ехх во мое време, се знаеше порано или ахх се беше поедноставно. Целта на овие изрази е да се долови генерацискиот јаз. Генерациски јаз претставува разлика меѓу вредностите, постапките, мислењата, моралите итн. помеѓу две или повеќе генерации. Во историјата отсекогаш постоел овој генерациски јаз, но во изминатиов век […]

Загадувањето на воздухот во Македонија

                    Кога започнав со мојата Европска волонтерска служба во Македонија имав добри очекувања за тоа што ќе го доживеам.Мислев дека ќе бидам во земја која е прилично различна од Естонија. Бев особено возбудена за истражување на македонската култра и природа.Во текот на мојата прва недела во […]

Архитект со импресивна привлечност: Петар Муличковски

Еден од најзначајните македонски архитекти е Петар Муличковски. Во својата долга кариера, создаде дела во речиси сите архитектонски типови. Најголемо влијание во неговата работа имаше докторското истражување што го правеше за најдобриот на сите времиња – Френк Лојд Рајт. Во една од неговите последни фази, мајсторот Рајт бил под влијание на автентичната народна архитектура од […]

Портрет на Стојан Христов – писателот Борбата за еднаквост и човекови права за сите

                Стојан Христов е еден од првите 5 американски писатели кои пишувале на англиски иако овој јазик не им бил мајчин. Кога претседателот Френклин Делано Рузвелт умрел на масата била книгата од овој автор- „Ова е мојата земја“.             Стојан Христов се родил на 15ти Август 1897 во селото Кономлади, во регионот Костур, сега северна […]

Промена на животот

Многу луѓе во светот не се задоволни со својот живот, што е една од причините зошто секогаш сакаат да имаат некоја цел во нивниот живот. На овој начин, тие мислат дека оваа ‘цел’ ќе им донесе среќа. Всушност, од една страна, целта може да биде убава и помошна работа која помага да се добие волја, […]

Интервју со Еди Мука

  СО ТЕХНОЛОГИЈАТА НИ СЕ ПОНУДЕНИ ИЗОБИЛСТВО ОД ПРОСТОР И ПЛАТФОРМА Еди Мука беше во Скопје за јавната дебата „Инвестирање во уметноста/културата или можности за демаскирање“ од програмата „Совршениот уметник“ курирана од Ивана Васева. Тој е еден од најпроминентните куратори во Европа. Тој беше коосновач и директор на биеналето во Тирана; ја ко-курираше третата едиција […]

Следи го својот сон

Соништата не се само епизоди кои играат во вашата глава кога спиете. Соништата може да се опишат како страсти за кои треба да правиме во поголеми и поголеми работи. Дали мислите дека Мајкл Џордан се разбудил еден ден и одлучил дека ќе биде познат следниот ден? Не, тој работеше напорно затоа што имаше сон. Дали […]

Работи кои не треба да ги направите во Истанбул!

Истанбул е најнаселен град во Турција, како и нејзиниот културен и финансиски центар. Се наоѓа на двете страни на Босфорот, тесниот теснец помеѓу Црното Море и Мраморното Море, Истанбул ги премостува Азија и Европа и физички и културно. Не нарачувајте филтер кафе во локалните кафулиња: Пробајте турското кафе и добијте го вашето богатство откако ќе […]

Во Потрага по Младинско Активирање

Помеѓу 20ти и 28ми јуни, 5 млади луѓе од Македонија, заминаа на нешто кое за скоро време ќе стане најдоброто летно искуство. Мобилноста на младите е една од најдобрите можности за младите луѓе да учествуваат во, и во неговото јадро е кошница со разновидности и претставува современа дефиниција на топење во културна тепсија. Помислете го […]