Tag Archives: Мислење

Чавела Варгас

    Како ја запознав Чавела Варгас? До пред неколку месеци, јас не ни знаев која е Чавела Варгас  всушност. Не знаев ништо додека не ги слушнав снејзините песни во  италијанска верзија направено  од страна на  двајца италијански композитори, Димартино и Камарата, кои одличиле да напишат книга и да  го снимат музичкиот албум ( “Un […]

Франческо Тоти –  Осмиот крал на Рим

Постојат фудбалери кои што не се само фудбалери, чијашто личност го надминува фудбалското игралиште. Постојат приказни во фудбалот, кои што одат многу подалеку и навлегуваат помеѓу легендите. Една од овие приказни е приказната за Франческо Тоти, кој целата своја кариера ја помина во Рома, каде што беше најдобар стрелец и освојувач на голови. Без дилема […]

ШТО Е НАУКА?

Зборот “наука”, веројатноносинауммногуразличнислики: големучебник, белилабораторискимантили и микроскопи, астрономгледајќинизтелескоп, истражувачводождовнишуми, Ајнштајновитеравенкинапишанинатаблата, лансирање на спејс шатл…. Ситеовиесликисеодразинанекоиаспектинанауката, ноникојоднивнедавацелоснаслика, бидејќинаукатаимамногуаспекти: Науката е знаење, но и процес. Во училиште, науката можеби најчесто ви изгледа како збир од изолирани и непотребни факти собрани во една книга, но тоа е само мал дел од целата приказна за науката. Исто така е […]

“Европска организација за врснички тренинг” (EPTO)

  Волонтерски Центар Скопје, започнувајќи официјално од Април 2017 година, стана членка на мрежата на “Европската организација за врснички тренинг” (EPTO), со седиште во Брисел. Членки на “EPTO” се најразлични организации, кои доаѓаат од голем број европски држави. Во насока на членството, ВЦС беше дел од годишниот настан на мрежата (вклучувајќи го и годишното собрание), […]

Македонски студенти стануваат бранители на Човекови Права

Можеби не многу луѓе знаат што се тоа човекови права. Всушност многу е лесно да се сфати: човекови права се оние права што секој човек ги има од раѓање и тоа се правото на живот, на соодветен животен стандард, на образование, на здрава животна средина, на слобода при избор на религија, на слобода на мислење […]

Обука за Обучувачи”It’s up to Me 4”

Браунлаге мало идилично село на планините Харц во североисточна  Германија.  Атрактивно туристичко место кое ги мами посетителите и лето и зима. Спортски развиен за велосипедизам, скијање, планинарење и параглајдерство . Местенце кое изобилува со прекрасна природа, во средината на националниот парк Харц, свеж воздух, зелени пејзажи и мир кој секој би го посакал за да […]

Емоционалната Интелигенција е поинаков начин да се биде паметен

Емоционалната Интелигенција (ЕИ) е способност да се препознаат емоциите, да се разбере што другите ти кажуваат и да се сфати како вашите емоции влијаат на луѓето околу вас. Таа исто така ја вклучува и вашата перцепција за другите: кога ќе сфатите како тие се чувствуваат тоа ви овозможува да ги поставите односите поефективно. Генерално се […]

ЦЕРН

Ако го слушате ова име за прв пат, веројатно не можете ни да претпоставите што би можело да биде. Нов рок состав, или нов производ, можеби од чоколадната индустрија? Или нова фирма во Берлин, Германија?

“Statelessness” Конгрес во Брисел

Европската мрежа која се занимава со проблемот наречен „бездржавјанство“ во соработка со УНХЦР и универзитетот Мастрихт, во јули годинава во претстолнината на Белгија го оддржа првиот конгрес за млади на тема „бездржавјанство“ (statelessness). Фокусот беше ставен на децата без државјанство. На конгресот учествуваа 35 млади од 18 европски земји меѓу кои и Македонија. Сања Варсаќевска, […]

Примитологија: Наука за однесувањето на мајмуните

Еден неодамнешен голем чекор преку нашите предци за поубаво разбирање

Важноста на потценетите професии : екологија

Живееме во ерата на капитализмот. Ова општествено уредување со мошне развиен пазар ни нуди голема варијација на производи. Кога сме гладни можеме да избереме кое од над илјада чоколади во маркетите да го купиме. Имаме милиони комбинации на облеки. Ако сакаме да си купиме мобилен, книги, обувки ќе наидеме на најразлични модели произведени од најразлични […]