Tag Archives: Скопје

Од САД во Македонија: зошто семејството Стед дојде да волонтира во Скопје

За пензионираната брачната двојка од Северна Америка и нивнитее две малтешки пудли – патувањето е нешто сосема вообичаено. После пет години поминати на Бахами,сопружниците се одлучија да се преселат во Скопје, Македонија. Едвард Стед и Елен Рајт-Стед се надеваат дека ќе можат да пружат помош во туѓа земја додека уживаат во пејзажот и историјата на регионот.

Тело со страст

Помеѓу острата техника и страст, болка и сладост, проби и перформанси … Балетскиот танц е навистина една од најстарaта парадоксална и фасцинантна дисциплина. Во настапи, за време на балет во операта, гледаме само убави танчери на светло туту (костим за танц за девојчиња), претворајќи се и летајќи на сценската светлина како пердуви. Грејс  олицетворен … […]

Замрзнат колос

леден брег, танцување на прима балерини, арки и подморници, архитектурата на градот е многу повеќе од очекуваното. Темнината, еластичните фигури произлегуваат од опскурноста, започнува играта на светлата и сенките, рефлекторите го следат движењето на танчерите и зградата им се придружува во актот. Балет е уметност каде што движењето, минимализмот и леснотијата се бројат, исто како […]

Децата да играат надвор барем еден час дневно

Меѓународниот ден на лицата со попреченост – 3ти декември, беше одличен повод да поразговараме со дефектологот Маја Невчевска – Станкоска. Таа ги пренесува своите искуства при работата со децата, но и предупредува дека денешното време во кое доминира технологијата, негативно влијае врз нивниот развој. Тоа беше една од причините што Здружението за дислексија „Ајнштајн“ реши […]

Програма на Настани во Скопје (20.06-25.06.2017)

Вторник 20.6.2017  Thievery Corporation на Skopje Calling 2017 // Стадион на АРМ почеток 20:00часот Еден од највозбудливите и најквалитетни бендови од светската концертна индустрија, Thievery Corporation доаѓа во Скопје, како специјално отворање на фестивалот Skopje Calling 2017. Концертот ќе биде на отворено и ќе се одржи на стадионот на АРМ. Влезниците по цена од 990 […]

Матурска Парада 2017 во Скопје

Денес 19. мај 2017 година на главниот плоштад во Скопје се одржа Матурската Парада 2017 .Јас  како Литвански гледач кој имаше можност да присуствува на овој настан се чувствував забавно. Тинејџери, кои по завршувањето на Средното училиште се собраа на плоштадот и направи флеш моб – појава, што ние ја немаме во нашата земја. Имаше […]