Tag Archives: Тема на месецот

Обединети младински работници

Во периодот од 27ми март до 22ри април бев учесник на две обуки во рамки на проектот „Обединети младински работници“ во Битола. Првата обука беше составена од два дела, првиот дел се реализираше од 27ми до 30ти април, по што следеше период на онлајн учење, и вториот дел кој се реализираше во периодот од 19ти […]

Мистер Бин

Претпоставувам не сум единствениот кој го обожава Мистер Бин. Бин, помеѓу читателите и писателите, е еден себичен, проблематичен и нарцисоиден карактер кој воедно е опасен за оние кои живеат околу него. Додека гледате Мистер Бин, се забавувате гледајќи ја уметноста на Роуан Аткинсон. Понекогаш се замислувам како би било кога Бин би живеел во моето […]

Македонски студенти стануваат бранители на Човекови Права

Можеби не многу луѓе знаат што се тоа човекови права. Всушност многу е лесно да се сфати: човекови права се оние права што секој човек ги има од раѓање и тоа се правото на живот, на соодветен животен стандард, на образование, на здрава животна средина, на слобода при избор на религија, на слобода на мислење […]

Вино-Скоп

Во 2007 година, граѓаните на град Скопје, за прв пат имаа можност да го проследат Меѓународниот вински фестивал  “Вино-Скоп “. Настанот се одржа на кејот “13 Ноември”, а на манифестацијата се претставија 20 македонски винарии. Во текот на фестивалот, пак, се одржа професионална дегустација, на која вината од македонските винарии беше оценувана од страна на […]

Европски Волонтерски Сервис

Европскиот Волонтерски Сервис (ЕВС) е Еразмус+ програма која на младите луѓе им ја нуди можноста за мобилно искуство, како и посветеност во некоја од државите во странство. Оваа програма им овозможува да откријат нови култури, а воедно и да се здобијат со корисни вештини за нивните понатамошни кариери (на пример совладување нов јазик.. ).

Македонски Модел Обединети Нации 2016

             „Вие мора да го преземете лидерството на утрешнината. За тоа да биде возможно  Вие мора да ги зајакнете Вашите капацитети, да ја проширите Вашата визија како глобални граѓани“ Генералниот Секретар на ОН Бан Ки-Мун

Боб Марли деј

  Мај, месец на пролетта, месец на сонцето, насмевките, алергиите. 

8ми Март – Меѓународен ден на жената

8ми Март освен што е осмиот ден во месец март тој е и Меѓународен ден на жената кој се одбележува на глобално ниво на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Меѓународниот ден на жената (IWD) е забележан во почетокот на 1900 година – во време на голема експанзија и турбуленции во индустријализираниот свет […]

Меѓународниот Божиќ

Божик во Чешка Божик е многу познат празник во Република Чешка. Се започнува од 4тата Недела пред Бадниковата вечер – овој период го викаме “Адвент” што значи “Пристигнување”. Ние го имаме типичниот кружен венец со четири свеки и секоја недела една од нив се запалува. Нејзината светлина го означува пристигнувањето на Христос. За време на […]