Tag Archives: clean

Еко-свеста ќе се разбуди со едукација и со казни

Интервју со „За почиста Македонија“ Се појавија без голема врева, но за кратко време нивните акции за чистење на природата предизвикаа големо внимание во јавноста. Добија одлични критики и висок одзив за партиципација особено меѓу младите. Препознатливи се како членови на неформалната група „За почиста Македонија“, иницирана како дел од проектот: „European Youth at the […]

Водно светна, обврска на сите е да го чуваме чисто

Десетина ќеси селектирано ѓубре (пластика и лименки) завршија во контејнерите на „Пакомак“ по неделната акција за чистење на Водно. Голем број волонтери, активисти и љубители на природата предводени од нашиот Петар Стевановиќ и „За почиста Македонија“ ја реализираа првата еко-акција чија цел е зачувување на природата и одржување на чиста околина. Станува збор за активности […]

Не барајте човек за пример, бидете еден!

Пешти, Преспа, Водно… Овие три прекрасни локации во Македонија станаа почисти и поубави откако изминатиот месец ги посетија младите ентузијасти од неформалното здружение „За почиста Македонија“. Станува збор за екипа формирана во јуни годинава како дел од проектот: “European Youth at the frontlines of active citizenship: A Roadmap towards a collective South-North-East-West Momentum” организиран од […]

Како ќе го променам општеството: Петар Стевановиќ

“Зборовите без акција се ништо” Петар Стевановиќ од Скопје, студент на Универзитетот „Гоце Делчев“ е вљубеник во природата. Се сеќава дека уште како дете ги минувал целите лета кај неговиот дедо во селото Витолиште. Сега подготвува проект за подигнување на свеста за природата, како и за нашето здравје. Петар е избран за проектот: “European Youth […]

How I will change society: Petar Stevanovic

“Words without action are nothing” Petar Stevanovic from Skopje, a student at the University “Goce Delcev”, is a big fan of nature. He remembers that since he was a child he was spending a lot of time in his grandpa’s village Vitoliste. Now, his project is about raising awareness in taking care of nature’s health […]

VOICES November 2019

Space: the final frontier. These are the voyages of the starship VOICES. Its monthly mission: to explore strange new worlds and cultures. Logbook, November 2019. The volunteering spacecraft is being launched in Kisela Voda space station. Long for the stars with us and learn about our place in the Universe. Meet new people and dance […]