Tag Archives: drum

Дали некогаш сте слушнале за луѓето Sámi?

Тие се луѓе кои потекнуваат од северниот дел на Русија, Финска, Шведска  и Норвешка, во регион кој се нарекува Sápmi. Овој текст е за нивната древна религија. Древната митологија на луѓето Sámi била религија за природата, која го претставувала универзумот на три нивоа: небесниот свет, светот на земјата и светот во подземјето. Нивното гледање кон […]

Have you ever heard about Sámi people?

The indigenous Finno-Ugricpeople inhabiting northern side of Russia, Finland, Sweden and Norway, in a region called Sápmi. This article is about their ancient religions. Sámi ancient mythology was a religion of nature that embraced the universe in three levels: the celestial world, the terrestrial world and the underground world. Their world view can be described […]