Tag Archives: environment

Извидниците за својот град

Нашиот извиднички одред „Браќа Миладиновци“, повеќе од 20 години наназад традиционално ја организира акцијата „Извидниците за својот град“ по повод 13 Ноември – Денот на ослободувањето на Град Скопје. Вообичаено, низ годините, оваа акција ја одржуваме во Скопје и во неа учество земаат над 200 деца и млади поделени во четиричлени екипи. Всушност, оваа акција е […]

Turkey, the land of hospitality

I believe a lot of you have heard about Turkey. I just don’t know if you can see it as I do. That is why now I will try to show it to you from my point of view. Just grab your favorite drink, and enjoy mine and my friends’ story about this beautiful piece […]

The true colors of fashion

“The most environmentally sustainable jacket is the one that’s already in your closet” – Lisa Williams The pollution caused by textile and apparel manufacturing is worsening day by day. The textile industry is the second most polluting industry on the planet, after the petrochemical industry. In recent decades, clothes have become cheaper and due to […]

За да ја спасиме планетава ни треба чудо или наука?

За да ја спасиме планетава ни треба чудо или наука? Љубов или омраза? Рециклирање на домот или на душата? Празни саркастични коментари или утешни зборови? Бес или надеж? Суд или прифаќање? Празни воздишки од револт или прегратки кои затоплуваат? Форсирани книги или желба за промена? Свеж планински воздух или бучни градови со празни улици? Војна […]

Еко-свеста ќе се разбуди со едукација и со казни

Интервју со „За почиста Македонија“ Се појавија без голема врева, но за кратко време нивните акции за чистење на природата предизвикаа големо внимание во јавноста. Добија одлични критики и висок одзив за партиципација особено меѓу младите. Препознатливи се како членови на неформалната група „За почиста Македонија“, иницирана како дел од проектот: „European Youth at the […]

VOICES November 2020

Don’t you think happiness should be found on every leaf of the Tree of life? Our team recently grew up, as we happilly welcomed new volunteers along with their enthusiasm and refreshing writing talents. Are you up for traveling the world and the seven seas? We will make you travel far away, to beautifully diverse […]

Back to School

Q: Age is no guarantee of efficiency.James Bond: And youth is no guarantee of innovation. (Skyfall, 2012) Let’s decide to put these outdated ideas to rest once and for all. Fortunately, there are ways to see in this “new normal”  not only the 2020 version of the seven plagues of Egypt but also occasions to […]

Mama Miti – Mother of Trees

Wangari Maathai – eco-warrior, activist, Nobel Peace prize laureate. Can planting one tree really make a difference? It can, if you let it grow into a movement to preserve nature, protect forests and livelihoods of rural communities. If you plant more and more trees in the backyard of an authoritarian government, to bring about change […]

Водно светна, обврска на сите е да го чуваме чисто

Десетина ќеси селектирано ѓубре (пластика и лименки) завршија во контејнерите на „Пакомак“ по неделната акција за чистење на Водно. Голем број волонтери, активисти и љубители на природата предводени од нашиот Петар Стевановиќ и „За почиста Македонија“ ја реализираа првата еко-акција чија цел е зачувување на природата и одржување на чиста околина. Станува збор за активности […]

How I will change society: Lina Staškevičiūtė

Lina is a 22-year-old multimedia designer from Lithuania living in Denmark. She is a professional hitchhiker, traveler, dreamer, and burner. She runs several art and community projects at Institut for(X) in Aarhus, Denmark. Among other projects, she started Aarhus Burns and “Foodsharing” Aarhus. Lina was selected for the project “European Youth at the frontlines of […]

Не барајте човек за пример, бидете еден!

Пешти, Преспа, Водно… Овие три прекрасни локации во Македонија станаа почисти и поубави откако изминатиот месец ги посетија младите ентузијасти од неформалното здружение „За почиста Македонија“. Станува збор за екипа формирана во јуни годинава како дел од проектот: “European Youth at the frontlines of active citizenship: A Roadmap towards a collective South-North-East-West Momentum” организиран од […]