Tag Archives: Kultura

Неверојатна функционалност на просторот и природната светлина

Музејот на Македонија се наоѓа во убавото опкружување под падините на Кале, помеѓу Старата Скопска Чаршија и тврдината. Ова место има посебно, сентиментално значење за скопјаните, со оглед на тоа што секој од нив, за време на средно, требало да ги посетува тамошните изложби. Иако изгледа доста модерно, оваа зграда е целосно стилистички инкорпорирана со […]

Magic of the classical music

The philarmonic orchestra of Macedonia was created on 24th November 1944 by the composer Todor Skalovski. Nowadays, the orchestra has 87 members You comfortably sit in a red soft chair. In front of you on the stage, about 50 musicians are tuning their instrument in a pleasant hubbub. Sounds mix, people around you are whispering […]

ЦРТАНИТЕ ВО 90тите

Деведесеттите години беа забележани по многу работи, но една за која многу луѓе навистина размислуваат се типовите на цртани и нивното влијание што оваа деценија ни ги донесе. Сабота наутро. Нема училиште денес, но некако успеваме да се разбудиме рано за да ги изгледаме нашите омилени емисии на телевизија. Бар вака беше во времето кога […]

Модернизмот кој живее во природата

Дизајнер на највисоката зграда во Јапонија, “Владата на Токио Митрополитот Шинджуку” и добитник на наградата Прицкер Архитектура е исто така автор на урбанистичкиот план за градот Скопје. За жал, само мал дел од проектот на Кензо Танге беше реализиран, како железничка станица и комплекс од згради наречени “Градски ѕид”. Овој комплекс го одразува одличниот вкус […]

Дижон: Не е само сенфот

Дижон е француски град меѓу Париз и Лион. Тоа е главен град на регионот Бургундија, во кој што живеат 152.071 жители. Овој град е познат по сенф, веројатно сте чуле за „сенфот од Дижон“? Но, заборавете го тоа, има толку многу „покул“ работи што треба да ги дознаете Многу често е студено во Дижон, повеќе […]