Tag Archives: lake

Песна за езерото

Правилна
По езерскиот брег се шетам
И бели галеби гледам

Планинските врвови како се обледуваат
И неколку патки од трските излегуваат

Мојата езерска визија

Секоја ноќ имам
езерска визија,
а да пронајдам од каде доаѓа
е мојата мисија

Колку и да сме апатични, секогаш постојат неколку луѓе што се грижат

Интервју со режисерката Сара Јазаџиска Сара Јазаџиска (23) е млад филмски режисер, кој неодамна го сними дебитантскиот документарец насловен „Ридот на историјата“, посветен на Охрид и на неговите убавини. Самата вели дека градот, во кој живее од пролетва е непресушна инспирација, но предупредува дека непланираното градење е голем проблем не само за Охрид, туку и […]

Charming lake Prespa

In the most beautiful environment, everything light blue, sun shining, happy children running around, people laying under shadows avoiding the burning sun, taking cooling breaks in the sparkling, crystal clear water. Only astounding nature wherever your eyes can see. Our small friend group went on a weekend trip to lake Prespa. Because of the unusual […]

How I will change society: Ionut Barb

Ionut Barb from Romania is a young active citizen that wants to help the local community from Balan to develop among nature and his people needs. So, the problem that he wants to solve is to legalize the access with non-motorized boats on the gloss of the water for recreational purposes. Ionut was selected for […]

На Фински начин

Откако многу пати ни беа одбиени апликациите за волонтирање, стаса потврден одговор. Нашата апликација беше одобрена од далечната, непозната Финска. Во секавања од деновите во Финска најзапаметени ќе ни останат сауните и комарците. После долги саатови поминати по аеродромските клупи и седишта стигнавме во малечкото место Лоима. Врнежливо нѐ пречека Финска. Училиштето кадешто бевме сместани […]

Taste of Finland

After many rejected volunteering applications finally we received a positive response, a confirmation that we never expected from the distant and unknown Finland. There are two important things to remember about Finland, saunas and mosquitos. After many hours spent at airports seats we finally arrived in the small place called Loimaa. The school where we […]

From Estonia to Ohrid

In the beginning of February I went to Ohrid. Honestly my original idea was to go to Slovenia Bled but my health disagreed with me so I decided to stay in the same country where there are people that I know. I went out of the door in the morning whit open-minded because the decision […]

Земјата на илјадници езера и 3 милиони сауни

„Каков тип на кафе пиете во Финска?” „Кафе” „Да, меѓутоа какво? Дали е лате, капучино или макијато?” Само кафе. Финска е една од државите кои најмногу конзумираат кафе. Дури и во време на нашето детство, вежбаме со празни чаши во делот за игра во нашите дворови, заедно со имагинарни колачиња, но во вистинско друштво со […]

The land of thousands lakes and 3 million saunas

 “What kind of coffee do you drink in Finland­­?” “Coffee” “But is it latte, cappuccino, macchiato or what?” It’s just coffee. Year after year Finland is one of the biggest coffee drinking countries, even during our childhood we start practicing with little empty cups in a playhouse on our yard, with imaginary cookies, but with […]