Tag Archives: poetry

Една мирна ноќ во јануари

03:13h
13/01/21

Секаде истото го гледам, слушам, сите велат:
,,Сврти нова страна, за Нова година!”

Го прават сето тоа да изгледа многу гламурозно.

Со нивните буквални први страници во нови тетратки,
први страници од нови книги,
чисти простори,
без метежот што го создаваат новогодишните украси.

VOICES February 2021

A new beginning All good things must come to an end. My one-year European Solidarity Corps mission within the Youth NGO Volunteers Centre Skopje is almost over. It has been a particular year in an exceptional organization in a unique context. Living in downtown Skopje and being a VCS team member has been very inspiring. […]

Размена на наочари

Дојде ти Дојдов и јас Се најдовме на пола пат Ти ги извади твоите Јас ги извадив моите Искушението настапи на сцена Ти увиде нешто Јас увидов нешто Погледот различен ќе да е Дафина ,, Даффне” Веселиноска

За да ја спасиме планетава ни треба чудо или наука?

За да ја спасиме планетава ни треба чудо или наука? Љубов или омраза? Рециклирање на домот или на душата? Празни саркастични коментари или утешни зборови? Бес или надеж? Суд или прифаќање? Празни воздишки од револт или прегратки кои затоплуваат? Форсирани книги или желба за промена? Свеж планински воздух или бучни градови со празни улици? Војна […]

Перцепција

Елегантноста на нежните капки дожд и жестоката темнина на бурата ја откриваат неописливата убавина предизвикана од спој на два елементи на природата – виножито. Да, науката има сосема рационално објаснување за ова прелевање на светлина, призма, бои. Но, дали и ние го доживуваме само како случајна и прекрасна појава или има нешто повеќе. Дали само […]

Дарот на уметноста

Само едно елегантно и нежно движење на четката успева да ги пренесе сите чувства на платно. Сета омраза и љубов, среќа и тага, секоја мисла. Игра на бои и на форми. Чувства претворени во уметност. Ниту еден збор не е потребен за да се разбере пораката на ова ремек дело. Секој тоне и се задлабочува […]

VOICES October 2020

Hello again, Greetings from downtown Skopje! Back in 2003, the talented composer Matthew Bellamy from Cambridge wrote “Our time is running out”. For this October edition, we invite you to think of the time in its wide meaning with us and our cross-border fellowship of writers. Angela brilliantly highlights the fascinating nature of seasons: familiar […]

Прелудиум во е-мол (опус 28, број 4) – Фредерик Шопен

Септември. Почеток на новата учебна година. Час по математика. Мене ми доаѓа редот да се претставам. Која сум јас? Кога би одговорила… Кога не би морала да се справувам со судењето на другите и искрено би одговорила, би рекла дека јас сум само девојка која очајно сака да биде сакана, колку што и самата сака. […]

The Ballad of Jayne

“She was like that… she would send you pictures you took togetherso that her smile could haunt you from your photo album she would put on a thick layer of red hot lipstickevery 20 minutes so that you wouldn’t even dare to kiss her she would leave pencil-written messages in the poetry books you’d lend […]

Voices August 2020

“Success is not final, failure is not fatal, it is the courage to continue that counts.” Sir Winston Churchill So here we are, once again in the process of publishing a brand new Voices! This month, our fellowship of writers has strived to enjoyably offer you both insightful and diversified content. Noises might be quite […]

Voices June 2020

“The mind is like a parachute. It works best when it’s open.” – His Holiness the Dalai Lama Have you ever experience time travel? The last months have marked quite a shift in our daily life. Now that the worldwide situation is progressively evolving, we propose you to harness a couple of essential elements: curiosity […]