Tag Archives: Shqip

Të punojmë së bashku për të përmirësuar gjërat

Për shumë vite, njerëzimit i është dashur të punojë si grup për të arritur qëllime të përbashkëta. Që nga fillimi, na është dashur të bashkëpunojmë me njëri-tjetrin për të mbijetuar, për të gjuajtur për ushqim, për të ndezur zjarr dhe për të mësuar nga njëri-tjetri. Çelësi i evolucionit njerëzor ka qenë gjithmonë bashkëpunimi. Megjithatë, me […]

Miratimi është seksi

Paralajmërim: Abuzim seksual Dy persona janë bashkë, njëri i afrohet tjetrit dhe para se të puthen, është një moment i shkurtër kur nuk e dinë nëse është në rregull të vazhdojnë. A nuk do të ishte seksi të kërkonin leje? Miratimi seksual do të thotë që njerëzit janë aktivisht të gatshëm për t’u përfshirë në […]

Itinerari Agro-Turistik për Ndryshim të Qëndrueshëm

Nga 6 deri 12 qershor, në Pejë u mbajt një shkëmbim i të rinjve me temën “Itinerari Agro-Turistik për Ndryshim të Qëndrueshëm”, ku morën pjesë përfaqësues nga katër vende si Kosova ,Maqedonia,Spanja,Italia dhe Shqipëria. Projekti synoi të rrisë agro-turizmin si një nxitës për punësimin e të rinjve, solidaritetin social dhe qëndrueshmërinë mjedisore në komunitetet rurale […]

Festivalet më të mëdha evropiane

Një festival muzikor është një ngjarje zakonisht e përsëritur ku disa artistë performojnë live për publikun. Natyrisht, Hippies ishin ata që organizuan festivalet e para, më të njohurit që ishin Woodstock. Hippies përbëhej kryesisht nga studentët që kishin pikëpamje idealiste mbi jetën. Lëvizja e San Franciskos ka qarkulluar rreth termave të tilla si: përsëri në […]

Të rinjtë të përkushtuar për paqe

Sot, lufta për ekzistencë është e pakët në dallim me luftën për pozicion. Shpeshherë mënyra sesi ne pozicionohemi tregon qartë edhe luftën për ekzistencë. Vende të shumta të Lindjes së Mesme janë prej vitesh në luftë, aq më tepër  ndodhitë dhe pasojat nga Lindja e Mesme barten edhe tek ne. Lindin dilema të mëdha, sfida […]

Udhëtimi Maqedonas

Bota di shumë pak për Maqedoninë, dhe shumë pak maqedonas zbuluan botën. Ne e hetuam këtë marrëdhënie të veçantë, atë që vendi mund të ofrojë për turistët dhe çfarë mund të gëzojë qytetari i saj. Si munden maqedonasit të shfaqin  veten në botë dhe si mund ta sjellin botën në Maqedoni.  Vende të bukura natyrore, […]

Çarshia: Pulsi I Shkupit

Çarshia e vjetër, Vendi që nuk duhet ta humbasësh gjatë udhëtimit në Shkup. Vendi që pulson me jetën gjatë ditës dhe ofron shumë pika për të pirë dhe për të festuar gjatë natës. Ju duhet të kaloni lumin Vardar nga Ura e Gurit dhe të lini prapa pjesën moderne të Shkupit. Pastaj ju hyni në […]

Bukuria e Fjetur në Peisazhin

Kam pasur privilegj të xhiroj pranë ujësjellësit të Shkupit. Zona ishte e kufizuar për vizitorët pasi ka një stacion ushtarak aty pranë; ne duhet të kërkonim një leje të veçantë për këtë nga ushtria. Unë kam qenë edhe me një privilegj tjetër, pasi që unë po xhiroja një dokumentar “Një ditë në jetën e …” […]

Profesionet e vjetra në Çarshinë e Vjetër

Mjeshtrit më të rritur të cilët merren me këto zeje me vite të tëra kundërshtojnë që këto profesione mos të zhduken. Çarshia e Vjetër me rrugët e saj historike, destinacioni më i shpeshtë për popullsinë lokale, si dhe për turistët e huaj të cilët e vizitojnë Shkupin. Aty traditat kanë arritur ti mbijetojnë të gjitha […]

Karikaturat nga vitet ’90

Është e shtunë në mëngjes. Nukjemi në shkollë sot, por disi jemi në gjendje të zgjoheni herët për të kapur shfaqjet tona të preferuara në TV. Kështuishin gjërat një herë për një kohë kur unë isha fëmijë.Në vitet 1990, karikaturat që u shfaqën në televizion nuk ishin të njëjta me ato në televizionin e sotëm. […]

Muzeu Natyrorëi Historisë së Maqedonisë

Ndërtesa e “Muzeu Natyrorë i Historisë së Maqedonisë” është vepra e arkitektit Trajko Dimitrov; në kuadër të kësaj ndërtese është edhe ndërtimi i kopshtit zoologjik. Ai gjithashtu ka projektuar “Shtëpinë e Kulturës – KocoRacin, Shkup”, qendrën e biznesit “Paloma Bianca”, “Salla e Basketbollit – Rabotnichki”, të cilën ai e bëri së bashku me Zhivko Gelevskin […]