Tag: Travel

Автостоп – спој на слобода, авантура и пријателство

Патување со автостоп? И мојот одговор беше нема шасни, пред да се впуштам во таква авантура. Голем број луѓе кога ќе слушнат за автостопирање помислуваат на нешто негативно, опасно ако се патува сам, а уште поопасно ако девојка патува на овој начин. Автостопот е еден вид чувство. Кога […]

ЕСТОНИЈА-МЕСТОТО ШТО МОРА ДА СЕ ВИДИ

Нема да ја заборавам никогаш мојата прва посета таму. Беше почетокот на jануари. Зима…Работевме на еден проект  што произлезе дека е еден од моите најдобри. Ми беше кажано од моите тамошни пријатели дека температурите може да паднат и до минус 30 во тој период од годината. Од друга […]

The Pearl of the Aegean

The great poet of Izmir, Homeros, described it as ‘the most beautiful city under the sky dome, Aristotle emphasizes to Alexander the importance of İzmir, saying that if you do not see it, you are missing something , the geographer Strabon described it as ‘the most beautiful of […]

Белгија

На што помислувате кога размислувате за Белгија? Дали мислите на помфрит, вафли, пиво и чоколади? Или можеби помислувате на Брисел, различните институции во Брисел и Манекен Пис? Па, не би погрешиле, секој што пробал вистински mitraillette во Брисел, топла вафла во Лијеж, пиво од Фландриска опатија, или какво […]

Newborn

Tanks, war and danger zone – how Kosovo is nothing of that kind. Kosovo, the forbidden land, surrounded by mystery and prejudice that hang in the air. The land that according to what they say, once you cross the borders you may never go back. The land of […]

Врело

Познато е дека Македонија изобилува со голем број на природни убавини. Меѓу нив се вбројува и комплексот пештери “Врело” лоциран во близина на Скопје во кањонот Матка. Единствен начин да се пристигне до оваа локација е со организирана тура со чамец истовремено уживајќи во убавините на езерото и […]

Vrelo

It is known that Macedonia abounds with a number of natural beauties. Among them is the complex of caves “Vrelo” located near Skopje in the canyon Matka. The only way to get to this location is by organizing a boat tour while enjoying the beauties of the lake […]

The soul of Skopje

What makes a good city? What traits does it need to hold to become attractive? What qualities does it need to entail to charm outsider within its walls? What is it in them that fascinates us to the point of, sometimes literally, falling in love with them? As […]

Volunteers in Prilep

The journey started with a 7am alarm clock wake up. We then headed to the station to board the bus to the town with the monkey story behind it known as Prilep. Once we got there we met up with the Italian EVS volunteers who are based there […]

Украина: Славјански центар каде што се спојуваат новото и старото време

Да заминеш сам и со автомобил во Украина, а притоа да ја излезеш од македонската територија знае да биде искушение. „Навистина, сам? Во Украина? Толкав пат? Среде војна? И немаш ништо да пријавиш?“ – се само дел од прашањата што ме затекнаа на преминот „Табановце“. Познанството со цариниците […]