Сексуално насилство-„Сексуално и репродуктивно здравје-Знаењето ги победува табуата“

IMG-4b651ab0f8c1ab6cccab86c8a6ade1c6-V

Јас сум Љупка Трајановска, имам 26 години и сум активистка за женски права, феминистка и врснички едукатор по сеопфатно сексуално образование. Во периодот од 11ти до 20ти мај во Бар, Црна Гора, учествував во третиот тренинг во рамки на проектот „Сексуално и репродуктивно здравје-Знаењето ги победува табуата“ во организација на НВО Прима. Учесниците дојдоа од 15 различни земји вклучувајќи ги: Македонија, Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина, Албанија, Косово, Бугарија, Грција, Шпанија, Италија, Естонија, Латвија, Турција, Романија и Германија.
Мојата првенствена мотивација да земам учество на овој тренинг беше темата која тој ја обработува-Сексуално насилство. Сексуалното насилство е секојдневен проблемво нашите општества, без разлика од каде доаѓаме. Студијата на опсег за различните форми на сексуално насилство во Македонија, која е дел мој авторски труд, покажа дека секој трет испитаник бил жртва на некоја форма на сексуално насилство, а секој втор испитаник познава некој кој бил жртва на секусално насилство. 125 испитаници означиле дека биле жртви на сексуален напад-силување. Бев заинтересирана дали ситуацијата е слична или иста и во останатите Европски држави, па ова беше совршена можност да се информирам себеси. Овој тренинг ми овозможи да запознаам врснички едукатори, млади активисти и младински работници со различно културолошко потекло и да ги слушнам нивните искуства, како и да разговараме за тоа како сите заедно да го превенираме сексуалното насилство.

FB_IMG_1528812833224.jpg

Ја имавме таа привилегија да бидеме водени низ процесот од високо квалитетен тренер, психотерапевт која работи со деца жртви на сексуално насилство, Душица Попадиќ од Инцест-траума центарот-Белград. Сексуален напад, согласност, сексуално вознемирување, сексуална експлоатација, инцест како и сексуална ориентација, родов идентитет, родова еднаквост беа главните теми кои ги истраживме.
Овој вид на тренинг ти ги меша мислите во наредните денови, недели и месеци. Понекогаш се изненадуваш колку неинформирани и несвесни се некои луѓе од развиените земји и коку свесни и емпатични младите во земјите во развој станале. Можеш да се најдеш во соба полна со луѓе кои мислат дека имаат отворен ум, но нивните изјави и стереотипите во кои тие веруваат, ги симнуваат нивните маски. И покрај тоа, запознаваш реални луѓе, тие кои ти даваат надеж, кои те прават горд на сето тоа што го работите и тие со кои ќе започнеш соработка и заедно ќе се борите против сексуалното насилство и насилтвото врз жените.
Запознавање луѓе од различни земји и патувањето е забавно, но знаењето, енергијата, мотивацијата и инспирацијата која ја стекнав на ова патување е она што е важно. Сексуалното насилство е едно од најодвратните и најсекојдневните нешта што им се случуваат на жените и децата низ нивните животи. Време е да го подигнеме гласот и да се спротивставиме.

Љупка Трајановска

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: