Category Kulturë

Sultani i muajit 11

Ramazani, në Islam, muaji i nëntë i kalendarit musliman. Fillon dhe mbaron me shfaqjen egjysmëhënës. Për shkak se viti kalendarik musliman është më i shkurtër se vitikalendarik Gregorian, Ramazani fillon 10-12 ditë më herët çdo vit. Për muslimanët,Ramazani është një periudhë introspeksioni, namazi komunal në xhami dhe leximii Kur’anit. Zoti i fal mëkatet e kaluara […]

Festivalet më të mëdha evropiane

Një festival muzikor është një ngjarje zakonisht e përsëritur ku disa artistë performojnë live për publikun. Natyrisht, Hippies ishin ata që organizuan festivalet e para, më të njohurit që ishin Woodstock. Hippies përbëhej kryesisht nga studentët që kishin pikëpamje idealiste mbi jetën. Lëvizja e San Franciskos ka qarkulluar rreth termave të tilla si: përsëri në […]

Të rinjtë të përkushtuar për paqe

Sot, lufta për ekzistencë është e pakët në dallim me luftën për pozicion. Shpeshherë mënyra sesi ne pozicionohemi tregon qartë edhe luftën për ekzistencë. Vende të shumta të Lindjes së Mesme janë prej vitesh në luftë, aq më tepër  ndodhitë dhe pasojat nga Lindja e Mesme barten edhe tek ne. Lindin dilema të mëdha, sfida […]

Bukuria e Fjetur në Peisazhin

Kam pasur privilegj të xhiroj pranë ujësjellësit të Shkupit. Zona ishte e kufizuar për vizitorët pasi ka një stacion ushtarak aty pranë; ne duhet të kërkonim një leje të veçantë për këtë nga ushtria. Unë kam qenë edhe me një privilegj tjetër, pasi që unë po xhiroja një dokumentar “Një ditë në jetën e …” […]

Karikaturat nga vitet ’90

Është e shtunë në mëngjes. Nukjemi në shkollë sot, por disi jemi në gjendje të zgjoheni herët për të kapur shfaqjet tona të preferuara në TV. Kështuishin gjërat një herë për një kohë kur unë isha fëmijë.Në vitet 1990, karikaturat që u shfaqën në televizion nuk ishin të njëjta me ato në televizionin e sotëm. […]

NGA E KALUARA DERI SOT TEATRI TRADICIONAL TURK I KUKULLAVE

Teatri i kukullave nuk është vetëm komedi. Kur shkruhet në mënyrë dramatike, shëndrohet në paradigmë artistike e cila mund të ngritë vetëdijen. Në Turqi, kur përmendet teatri i kukullave, gjëja e parë që të kujtohet janë „Karagjozi dhe Haxhivati“- karaktere lojrash të hijeve. Sipas opinionit të përgjithshëm, shenjat nga kjo teknikë turke të paraqitjes së […]

Muzeu Natyrorëi Historisë së Maqedonisë

Ndërtesa e “Muzeu Natyrorë i Historisë së Maqedonisë” është vepra e arkitektit Trajko Dimitrov; në kuadër të kësaj ndërtese është edhe ndërtimi i kopshtit zoologjik. Ai gjithashtu ka projektuar “Shtëpinë e Kulturës – KocoRacin, Shkup”, qendrën e biznesit “Paloma Bianca”, “Salla e Basketbollit – Rabotnichki”, të cilën ai e bëri së bashku me Zhivko Gelevskin […]

Portret i Blagoja Sotirovski Dizajni i Gjelbër Autentik

Një nga projektuesit më me ndikim në rajon në të ashtuquajturën fushë të planifikimit të hortikulturës është Blagoja Sotirovski. Për fat të keq për shkak të marrëveshjeve autoritetin që ai kishte për të nënshkruar dhe të cilat fshehin autorësinë dhe për shkak të modestisë së tij të madhe, po ashtu, projektuesi i parqeve dhe hapësirave […]

Dritat off, ekrani ON

Kërce nëpër një vrimë lepuri dhe le të fillojë aventura. Errësira, dritat off. Ju dhe ekrani i mbështjellë në dritë të errët. Mungesa e dritës ju jep ndjenjën e intimitetit që ju kap menjëherë pas rrezes së fundit të llambës. Drita e hollë ndriçon pluhurin që kërcen në ajër, ju sapo keni hyrë  në një […]

Shkëmbimi i të rinjve “Teen Healthy Relationships” në Irlandë

Nga data 29 Gusht deri më 4 Shtator 5 anëtarë të VCS-së morën pjesë në një shkëmbim rinor. Bashkë me ta ishin edhe pjesëmarrës nga 5 shtete tjera si Greqia, Turqia, Sërbia, Kroacia dhe Irlanda. Tema e shkëmbimit ishin Lidhjet e shëndosha dhe pjesëmarrësit u fokusuan në problemet me të cilat ndeshemi nëpër lidhje. Ata […]

Dasma Italiane

Traditat jane pjese e kultures Italiane,si: krishtlindjet,pashket, ditelindjet,pervjetoret, lindjet dhe padyshim dasmat kane traditat e tyre. Te gjithe shtetet ne bote kane nje kostumografi dhe tradita te ndryshme ku edhe Italia nuk perjashtohet. Traditat italiane sa i perket dasmave jane shume te gjalla dhe te ndryshme per shkak se ndryshojne nga regjioni ne regjion edhepse […]