Category Tema e muajit

Komunikimi – forca lëvizëse e përparimit shoqëror

Njeriu që nga fillimi i ekzistencës së tij ka pas nevojë për të gjetur një mënyrë të mirëkuptimit të ndërsjellë me bashkëatdhetarët e tij në mënyrë që të plotësonte më lehtë nevojat e tij ekzistenciale. Nevoja për plotësimin e nevojave më lehtë dhe në kohë për jetë, e kanë çuar njeriun deri në pikën e […]

Dy ditë, 8000 të rinj dhe ide të panumërta – Yo! Fest 2018

Festivali vjetor politik, muzikor, i udhëhequr nga të rinjtë e Forumit Rinor Evropian, Yo! Fest, për edicionin e tij të 10-të u zhvillua në Strasburg, Francë, midis 1 dhe 2 qershorit. Eventi i tretë evropian i të rinjve, EYE2018, grumbulloi 8,000 të rinj të angazhuar në aktivitete, debate, shfaqje dhe punëtori të ndryshme në ambientet […]

Udhëtimi Maqedonas

Bota di shumë pak për Maqedoninë, dhe shumë pak maqedonas zbuluan botën. Ne e hetuam këtë marrëdhënie të veçantë, atë që vendi mund të ofrojë për turistët dhe çfarë mund të gëzojë qytetari i saj. Si munden maqedonasit të shfaqin  veten në botë dhe si mund ta sjellin botën në Maqedoni.  Vende të bukura natyrore, […]

Çarshia: Pulsi I Shkupit

Çarshia e vjetër, Vendi që nuk duhet ta humbasësh gjatë udhëtimit në Shkup. Vendi që pulson me jetën gjatë ditës dhe ofron shumë pika për të pirë dhe për të festuar gjatë natës. Ju duhet të kaloni lumin Vardar nga Ura e Gurit dhe të lini prapa pjesën moderne të Shkupit. Pastaj ju hyni në […]

Profesionet e vjetra në Çarshinë e Vjetër

Mjeshtrit më të rritur të cilët merren me këto zeje me vite të tëra kundërshtojnë që këto profesione mos të zhduken. Çarshia e Vjetër me rrugët e saj historike, destinacioni më i shpeshtë për popullsinë lokale, si dhe për turistët e huaj të cilët e vizitojnë Shkupin. Aty traditat kanë arritur ti mbijetojnë të gjitha […]

Dasma Italiane

Traditat jane pjese e kultures Italiane,si: krishtlindjet,pashket, ditelindjet,pervjetoret, lindjet dhe padyshim dasmat kane traditat e tyre. Te gjithe shtetet ne bote kane nje kostumografi dhe tradita te ndryshme ku edhe Italia nuk perjashtohet. Traditat italiane sa i perket dasmave jane shume te gjalla dhe te ndryshme per shkak se ndryshojne nga regjioni ne regjion edhepse […]

Sarajevaështë

Nëseështë e vertetë se ç’farë Winston Churchill thanjëherë se Ballkaniprodhonmëshumëhistori se samundqëtëkonsumoj, kjoështë e vërtetëveçanarishtpërSarajevën, njëqytetivogël, qëhistoriazgjodhipandërprerëtëprodhojhistori. Nuk e di saktësisht se pse, porSarajevaështëqytetitëcilingjithmonëkamdashur ta vizitoj. NdoshtasepseSarajevaështë “JeruzalemiiEvropës”, ivetmiqytetimadhevropianqëkaxhami, kishëkatolike, kishëorthodoksedhesinagogënënjemuhallë. Kështu, nëmendjen time, Sarajeva do tëthotetënjohishkulturatëndryshme, edhepse e dijqëemriështësllavizuar duke u bazuarnë”saray” (fjalaturkeqë do tethotëpallat) dhe “evo” pjesëqëmundtevijngatermi “sarayovasi”, qe do tethotë “thjeshtesia per […]

Studentët bëhen mbrojtës e të Drejtave Njerëzore

Ndoshta jo aq shumë njerëz e dijnë se çka janë të drejtat njerëzore. Në të vërtetë është shumë thjeshtë për ta kuptuar: të drejtat njerëzore janë ato të drejta që çdo njeri ka qysh nga lindja e tij: të drejtat e jetës, tek një standard adekuat e të jetuarit, të edukimit, të një ambienti të […]

Gruaja e jashtëzakonshme

Marsi është muaji i gruas! Siç e dini 8 Marsi është dita e gruas andaj ne do ti zbulojme tri tregime të grave të jashtzakonshme që ndryshuan gjëra. Ne do të fillojmë me të mençurën dhe famshmen Marie Curie përcjellur nga Amelia Earhart aventurierja që sexismi nuk e ndaloi dhe do përfundojmë me aktivisten guximtare […]

International Krishtlindjeve

Çekët festojnë Krishtlindjen Festat e Krishtlindjeve janë shumë të mirpritura dhe u kushtohet rëndësi të madhe në Repubikën e Çekisë. Gjithqka fillon natën e Buzmit – kohë që mendohet se është lindja e Krishtit. Në kurorën e rrumbullakët ka katër qirinjë dhe gjdo të diele ndizet një qiri, drita e qirinjëve simbolizon ardhjen e Krishtit. […]