Category поезија

Недокажани зборови

Недокажани зборови,неиспишани стихови,не сонувани сонови,неискористени мигови…Неостварени мечти,недогледни небесни зраци,незаборавни ѕвездени краци…Посакувам, се да ти кажевсите стихови на светот да ти ги подарев,сите сонови да ги споделевсите мигови да ги доживеев.Сите мечти да ги дофатевсите сончеви зраци да ги осетевсите ѕвездени краци да ги украдев.Посакувам да можевме да побегнемеод целиот универзум да заминеме,да исчезнеме во времето,да […]

ЉУБОВ ВО ЗАДНИОТ ЏЕБ

БАЗИРАНО НА ВИСТИНСКА ПРИКАЗНА Се сретнаа надвор тоа студено и промрзнато утро, за да завршат некои службени работи.Долготрајна топла гушка…Нејзината коса преку неговото лице…Нејзиниот мирис на ДиваРоза… Да, повеќе од службено…Чекореа заедно еден крај друг, во совршено синхронизиран чекор… лебдеа, како да не ја допирааподлогата. Таа ја покажуваше својата прекрасна насмевка, повторно и повторно, како […]

Се запознавме во ноември

Се запознавме во ноември Носев црно, ти сиво И добивме бело Се вљубивме во декември Бевме во занес до јануари А среќни-до февруари Не немаше од март до март На сон, мој беше Во јули носев цвеќиња-ти сино И двајцата пиевме пиво Во август славевме Бог знае што Месечината ја гледавме По Југославија мечтаевме Септември […]

Исповед на горда вљубена девојка

Цели две недели откако последно те видов… А некако, како цело време да те гледам…. Дури и додека го пишувам ова можам да те видам како се смееш… Твоите очи се среќно накосени, само што не почнале водопади да извираат од нив… Усните раздвоени, ти ги бројам забите. Еден, два, три… Ми се чини како […]

Предучилишна исповед

Ми доаѓаат некои мисли. Некои идеи. Од некој вид. Само што… Ова.. Не знам како да речам… Мислам знам ама.. Само што… Впрочем, само што? Ах, ти страву, ти трепет студен зимен! Те поистоветувам со ветер северен кој уништува убава летна вечер. Туку, што сакав да речам… Сакав да кажам дека толку идеи се раѓаат […]

Песна за езерото

Правилна
По езерскиот брег се шетам
И бели галеби гледам

Планинските врвови како се обледуваат
И неколку патки од трските излегуваат

Точка на кршење

Како се доаѓа до оваа состојба?
Дали има враќање назад?
Како да се залепиме?

Мојата езерска визија

Секоја ноќ имам
езерска визија,
а да пронајдам од каде доаѓа
е мојата мисија

218 март

За убавина сонувамТаква убавинаПриродна-непокосенаКонец од конопБукет од суво цвеќе да врзамШалче, капа на детенцеДа му сплетамДушичката да (му) ја стоплам За убавина сонувамВаква убавинаВистинита-недопренаПанделка ми дајКнига да украсамНа неук да ја подарамЗа пролет слободно (ми) зборувајзашто веќе не се плашам За убавина сонувамОнаква убавинаНежна-милостливаМаченце бело како снегот што се топиВо корпичка, со розово пуфчеПодари мекоИ […]

Една мирна ноќ во јануари

03:13h
13/01/21

Секаде истото го гледам, слушам, сите велат:
,,Сврти нова страна, за Нова година!”

Го прават сето тоа да изгледа многу гламурозно.

Со нивните буквални први страници во нови тетратки,
први страници од нови книги,
чисти простори,
без метежот што го создаваат новогодишните украси.

Сеќавање на љубовта

Ноќта штом тивко ќе падне
и езерските ѕвезди ќе светнат,
сите мои мечти до него ќе летнат.

Пловат и го потсетуваат на нас,
длабоко тонат и бараат слобода и спас.