Category Mendim

Le të shkojmë qartazi oriental, Shijoj!

A keni menduar apo ëndërruar ndonjëherë të hipni në një tren për të arritur zonat më të mëdha, rajone ekzotike, duke shkuar deri në fund të botës? Le të kthehemi pas në kohë përpara epokës së artë të aviacionit. Duket sikur mbase ishe më e zakonshme në këto ditë të përgatiteshe për një udhëtim që do të zgjaste disa ditë me radhë. A jeni të gatshëm të merrni një vështrim të shkurtër të hekurudhave brenda natës? Pra, gati… Shkojmë!

Deshtimi eshte celesi drejt suksesit

Kjo është një frazë e thënë zakonisht për shumë njerëz të suksesshëm, një mënyrë për të thënë që të bësh gabime e bën më të lehtë për të marrë vendimin e duhur me kalimin e kohës, dhe kjo ju inkurajon të ndiheni më mirë për gabimet e juaja. Por ajo që është e rëndësishme është […]

Gati për një paradigmë të re kinematografike?

Le të ndalojmë pak dhe të zhytemi në elementet mahnitëse të cilat kompozojnë botën e filmit të regjisorit Christopher Nolan. Filmi i tij i radhës, Tenet, trajton mundësinë e rikthimit të rrjedhës së kohës. Imagjinoni për një sekondë sikur kjo të ishte e vërtetë, a nuk është fascinuese?Më parë ky regjisor në mënyrë magjepsëse ka […]

Fuqia e Mirënjohjes

Mirënjohje: Cilësia e të qenit falënderues; gatishmëri për të treguar vlerësim për dhe për të kthyer mirësinë (sipas Google Dictionary). Të gjithë mund të lidhemi me ndjenjën e të qenit falënderues ose mirënjohës për diçka. Si kur merrni një dhuratë që ju pëlqen vërtet nga dikush, dhe zemra juaj hapet dhe ju merrni një buzëqeshje […]

Udhëtimi më i gjatë

A mund ta shpjegojmë dashurinë? A gjendet ajo në buzëqeshjet që shohim, në të qeshurat që dëgjojmë, në shkëlqimin verbërues të syve të dikujt apo ndoshta në prekjet tona? Në të vërtetë nuk ekziston një shpjegim i mirëfilltë. Por a duhet të dimë se prej nga vjen ajo? A mund ta shohim atë në perëndimet […]

Fuqia për të qenë i dobishëm

Eshtë slogani i ri i Shërbimit Civil, programi francez i vullnetarizmit. Duket si programi EVS, dhe është për shtetasit francezë mes 16 dhe 25 vjeç. Ata angazhohen për komunitetin dhe interesin e përgjithshëm të një misioni në Francë ose jashtë saj. Për shembull, vullnetarët tanë të rinj Tanguy dhe Camille janë pjesë e këtij programi. […]

Një moment i shkurtër i jetës sime

A keni provuar ndonjëherë të ecni me sytë e mbyllur? Apo ngasjen e një biçiklete pa duar? Apo ecjen në një qytet duke mos ditur rrugët? Apo marrjen e ushqimit duke mos ditur se çfarë ka brenda sepse nuk e kupton gjuhën? A keni provuar ndonjëherë të flisni me një të huaj? Hyrjen për herë […]

Vetë-Dashuria: Egoizëm ose forma më e pastër e Dashurisë

Sot është një temë e famshme. Shumë njerëz dhe artikuj na këshillojnë që ta duam veten më shumë, sikurse të jetë zgjidhja e gjithçkaje. Të gjithë këta ” pse nuk e doni veten, ” ” ju nuk mund ta doni dikë tjetër derisa ta doni veten ” dhe shumë më tepër. Fillon të tingëllojë si […]

Jeta e një qeni

Ai është i bardhë me elemente ngjyrë kafe në gëzof. Në kokë ai ka një ngjyrë kafe dhe kjo e bën atë të duket si një pirat. Së bashku me miqtë e mi e quajtëm atë Sparrow. Ai është gjithmonë i lumtur kur më sheh dhe është gati të më ndjekë kudo që të shkoj. […]

Iluzion i objektivitetit

Vjen nga llojet e tregimeve të hidhura si kopshtet e pastave italiane; kur njerëzit mendonin se tani mund të rritin makaronat e tyre në pemë ose Grabitësit e Maskuar; një grup, që gjoja përbëhej nga Mick Jagger, Bob Dilan, John Lennon dhe Paul McCarthy që në të vërtetë kurrë nuk ekzistonte, por u shit tek […]

Sarajevaështë

Nëseështë e vertetë se ç’farë Winston Churchill thanjëherë se Ballkaniprodhonmëshumëhistori se samundqëtëkonsumoj, kjoështë e vërtetëveçanarishtpërSarajevën, njëqytetivogël, qëhistoriazgjodhipandërprerëtëprodhojhistori. Nuk e di saktësisht se pse, porSarajevaështëqytetitëcilingjithmonëkamdashur ta vizitoj. NdoshtasepseSarajevaështë “JeruzalemiiEvropës”, ivetmiqytetimadhevropianqëkaxhami, kishëkatolike, kishëorthodoksedhesinagogënënjemuhallë. Kështu, nëmendjen time, Sarajeva do tëthotetënjohishkulturatëndryshme, edhepse e dijqëemriështësllavizuar duke u bazuarnë”saray” (fjalaturkeqë do tethotëpallat) dhe “evo” pjesëqëmundtevijngatermi “sarayovasi”, qe do tethotë “thjeshtesia per […]