Category поезија

Размена на наочари

Дојде ти Дојдов и јас Се најдовме на пола пат Ти ги извади твоите Јас ги извадив моите Искушението настапи на сцена Ти увиде нешто Јас увидов нешто Погледот различен ќе да е Дафина ,, Даффне” Веселиноска

За да ја спасиме планетава ни треба чудо или наука?

За да ја спасиме планетава ни треба чудо или наука? Љубов или омраза? Рециклирање на домот или на душата? Празни саркастични коментари или утешни зборови? Бес или надеж? Суд или прифаќање? Празни воздишки од револт или прегратки кои затоплуваат? Форсирани книги или желба за промена? Свеж планински воздух или бучни градови со празни улици? Војна […]

Прелудиум во е-мол (опус 28, број 4) – Фредерик Шопен

Септември. Почеток на новата учебна година. Час по математика. Мене ми доаѓа редот да се претставам. Која сум јас? Кога би одговорила… Кога не би морала да се справувам со судењето на другите и искрено би одговорила, би рекла дека јас сум само девојка која очајно сака да биде сакана, колку што и самата сака. […]

Еден ден

Сите политичари, банкари, пензионери, болничари, програмери….. ќе се сложат и ќе знаат дека се индивидуи, а не маса Дека нивниот труд се цени, а не се експлоатира И нивните главоболки за подобро утре ќе осамнат, а грижите за ненахранетите деца ќе исчезнат Сметките за вода, струја… нема да бидат причина за караница помеѓу ниеден пар, […]

Феникс

Самоуништување или пак казнување на своето его поради туѓите грешки. Цената на гревовите кои се нанесуваат врз тебе, ја плаќаш со сопствените солзи. Секој ден се повеќе и повеќе плаќаш за секој еден човек, кој решил да го упропасти твојот живот, бидејќи неговиот веќе и го нема. Молчиш и чекаш судбината да постави некои нови […]