Pagëzimet në Francë

Në Francë, edhe pse dita e pagëzimeve është në 6 Janar, ne e festojmë të shtunen e parë të muajit Janar, përshkak se të shtuneve shumica e popullatës e kalojn ditën me të afrmit e tyre. Për ta festuar këtë festë (ditën e pagëimeve) ne përgadisim “galette des rois”, duke u bazuar në këtë religjion, kjo tortë (“galette des rois”) mund të jetë e mbushur me reçel molle, çokollatë por edhe me shumë shije tjera. Por më e parapëlqyera, është ajo me krem dhe e mbushur me “frangipe”, i përzjerë me sheqer pluhur, gjalp, miell si dhe vezë. Ne e festojmë këtë festë me të afërmit tanë ose me shoqëri. Në brendi të kësaj torte ne vendosim “feve”, e cila në ato kohë ishte kokërr fasule por tash është zavendësuar me një copë të vogël porcelani e cila e përfaqson “santon”. Ai cili e kap fasulen do fitoj një kurorë e cila e bën atë mbret ose mbretëreshë, dhe ai duhet të zgjedh një mik të ngusht.

galette-rois-creme-damande-sans-gluten-L-YTP0yY

Sipas origjinës, pagëzimet janë festë e dritës, sepse edhe nëse ditët zgjaten nga 23 dhjetori, festohet me 6 janar të cilën e kemi logaritur dhe realisht e vërejtëm. Ky është shkaku përse galette ka formë të rumbullakët me ngjyrë ari e cila e paraqet diellin.

Gjatë shekujve të mbretërive, ata e festonin këtë festë (ndryshe njihej edhe si “Saturnales”) në këtë mënyrë : slevërit i ndronin rolet me zotërinjtë e tyre, ata të cilët ishin të dënuar me vdekje në këtë ditë iu ipte edhe një ditë për të jetuar dhe ushtarët u notonin me nota me të lartë.

1414774

Recepta e Galette des rois (torta e mbretit)

Përbërjet :

2 sheqer pluhur

Për krem karamel

  • 2 vezë
  • 50g sheqer
  • 30g miell
  • 25ml qumësht
  • 1 lugë me vanilë

Për kremin e bajameve

  • 3 të verdhat e vezëve
  • 125g krem puder
  • 100g sheqer
  • 125g gjalp të shkrirë

Përgaditja e receptës :

Përgaditja e krem karameles :

I përzjejmë të bardhën e vezëve me sheqer deri sa masa të forcohet.

Shtojmë miell, e përziejm atë.

I vendosim vanilën dhe qumshtin në një tigan.

E ngrohim qumshtin, dhe e derdhim tek përzjerja e vezëve / sheqerit.

Përzjejmë të gjitha preparatet dhe i vendosim në një tigan. Trash atë me zjarr të ulët.

Mbulojeni dhe lereni të ftohet për 1 orë.

 

Përgaditja e kremit të bajameve :

 

Përzjejm bashkë gjalpin e shkrirë me sheqer deri sa të merr ngjyrë të bardhë.

Shtojmë vezët një nga një dhe pastaj shtojm edhe kremin pluhurin.

Vendos të verdhën e vezës ne nje pijat tjetër, për ta lyer tortën në fund (për ta bërë të shëndrisë).

Përzjej kremin e krameleve me kremin e bajameve.

 

Shpërndaj brumë sfoliat.

vendosim krem mbi brumë sfoliat.

Ndalo së shpërndari në 2 centimetrat e cepeve të pastës.

Fusim feve (fasulen) ne brendi të brumit.

Lyej cepet e brumë sfoliatit me të verdhën e vezës. Bëj disa viza me thikë. Ftohim galette për 1 orë. E fusim në furë në temperaturë 200°C, për 10 minuta dhe pastaj ja ulim temperaturën në 180°C dhe e lëm ne furrë deri sat ë piqet në kohë rreth 30 minuta duhet të jetë gati.

Cyrielle

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: