Rul Derbi

ka ÎshtÎ ?4612bf160555c0c7dd502452ca77f3dd

Rul Derbi ÎshtÎ i shpejtÎ, kontakt plotÎ, sport ekipor dhe luhet nÎ rula katÎrshe nÎ ëpistÎí ovale qÎ kÎrkon shpejtÎsi, strategji dhe atletizÎm. Kjo ÎshtÎ kryesisht sport i grave.

“ Prej 2009, ky ÎshtÎ sport qÎ ka rritjen mÎ tÎ madhe nÎ mbarÎ botÎn.“

Historia

Lindur nÎ Shtetet e Bashkuara gjatÎ DÎshpÎrimit tÎ Madh, ishtÎ maratona e parÎ me rulera e hapur pÎr tÎ gjithÎ ku ishte e mundshme tÎ tohen Ámime tÎ mÎdha, cila nÎ pjesÎ tÎ madhe merrte popullaritet nÎ kohÎn kur pa- raja ishte e pakÎt. PÎr ti rritur gjasat e tores, rulerÎt me mÎ pak aftÎsi nuk hezitonin ti shkundin kundÎrshtarÎt qÎ ti bÎnin ata tÎ bien. GratÎ veÁanÎrisht treguan aftÎsi nÎ kÎtÎ, ku spektatorÎt ishin tÎ dhÎnÎ pas, qÎ tÎrheqi vÎmendjen e Leo Seltzer, promovues sporti, ku pastaj shpiku rregullat e para tÎ Rul Derbi-t nÎ 1937.

Sport duke pÎrjetuar popullaritet tÎ madh nÎ Shtetet e Bashkuara deri nÎ tÎ 70-tat. Kriza e naftÎs nuk lejonte mÎ ekipet pÎr tÎ udhÎtuar tek garat konkuruese, dhe pÎrveÁ kÎsaj ÎshtÎ zbuluar se lojÎrat ishin tÎ manipuluara pÎr tÎ krijuar shou! Rul derbi ishte vjetÎrsuarÖ

Austin, Texas. NÎ llim tÎ 2000. NjÎ grup afÎr punk qarqeve, rockabille, bv dhe feministe ringjallin sportin dhe rikalkulojnÎ vlerat dhe rregullat e vÎrteta. Rul derbi modern kishte lindur.

Cilat janÎ rregullat ?

Luhet nga dy ekipe me 5 anÎtarÎ qÎ rulojnÎ nÎ drejtim tÎ njÎjtÎ pÎrreth pistÎs. Loja pÎrmban disa seri tÎ bllokimit (jams) ku qÎ tÎ dyja ekipet pÎrcaktojnÎ njÎ bllokues i cili shÎnon pikÎ duke parakaluar anÎtarÎt e ekipit kundÎr- shtar. Ekipet tentojnÎ qÎ ta mbyllin bllokuesin kundÎr- shtar deri sa asistojnÎ bllokuesin e vet- nÎ efekt duke luajtur edhe ofensivÎ edhe defansivÎ njÎkohÎsisht.

 

300px-wasatchvsjunctioncity

Vlerat

MÎ shumÎ se sportet, rul derbi ka botÎn e vet dhe vlerat e veta.

NÎ rul derbi ka lojÎ fer dhe vlera solidariteti qÎ pÎrmbldhen nÎ dy frasa: ìBÎje vetÎî (Performo vet). ìPÎr rulerÎt, nga rulerÎtî. E cila jep atij njÎ pavarÎsi dhe fuqi tÎ rÎndÎsishmÎ emancipuese. Ne mund tÎ shprehim veten e tyre dhe tÎ gjejmÎ vend tjetÎr se pÎrformanca unike e sportit. Rul derbi ÎshtÎ sport nÎ zgjerim, ekipet shpesh nuk kanÎ vend pÎr ti akomoduar ato. Por kÎto vajza marrin nÎ kontrollÎ dhe nuk presin qÎ institucionet tÎ kujdesen pÎr to. Ato organizojne gjithÁka vetvetiu: lojÎrat, trajnimet, rekrutimin, bootkampet. Pasuesit nuk vendosen si konsumues tÎ thjeshtÎ aktiviteti, por si pjesÎmarrÎs tÎ plotÎ nÎ rrezatim tÎ rul derbit nÎ nivel lokal, kombÎtar dhe ndÎrkombÎtar.

Rul derbi sot padyshim ÎshtÎ sport qÎ kÎrkon feministe, ku lojtarÎt duhet qÎ tÎ kenÎ njÎ nivel tÎ caktuar atletike, arkÎtim tÎ gjuajtjes dhe shpesh tÎ rÎna tÎ mprehta, por njÎashtu ÎshtÎ njÎ rast qÎ ta pÎrmirÎsojnÎ trupin dhe seksualitetin e tyre. NÎ pistÎ nuk lejohet asnjÎ diskriminim, ÁfarÎdo religjioni keni, orientimi juaj seksual, ideologjite e juaja, ÁdonjÎri ÎshtÎ njÎjtÎ dhe pranuar. Poashtu Ádo lloj trupi ÎshtÎ i mirÎseardhun dhe Ádo dobi nga ai.

Mes personalitetit tuaj, dukjen e juaj, ju mund tÎ luani me tipare dhe pretendime se Áka nÎ tÎ vÎrtete ju jeni, qÎ ju mbani nÎ zemÎr. Andaj kjo ÎshtÎ pse ÁdonjÎri mund ta njohÎ veten e tyre nÎ kÎtÎ univers.

Bota e Rul derbit ÎshtÎ katÎrshet, mbrojtset e gjurit, helmeta, por poashtu pantallona tÎ shkurta tÎ ngushta dhe pseud- onimet duke theksuar alitÎ seksuale, komike dhe / ose luftÎtarÎ. GratÎ kuptuan me krejt llojet zike, me krejt llojet e interesit dhe aktivitete paralele, qÎ kanÎ tÎ ngjajshÎm vision feminiteti, dhe janÎ tÎ gatshme tÎ ballafaqohen me dhunÎn e kontaktit sportiv.

Rul-Derbi, apo si tÎ tregosh se tÎ qenurit grua nuk pÎrbÎn njÎ dobÎsi.

les-cairollers_width545

NÎ Egjipt :

Numri i grave Egjiptiane qÎ pretendojnÎ se janÎ sulmuar seksualisht nÎ vitet e fundit? 99.3 % (sipas njÎ studimi tÎ Kombeve tÎ Bashkuara). Dhe numri i burrave egjiptianÎ qÎ pranojnÎ tÎ kenÎ kryer sulmet seksuale? 86%. NÎ njÎ kontekst tÎ dhunÎs se tmerrshme kundÎr grave ñ dhe nÎ njÎ shoqÎri qÎ deri mÎ tani e garantuar mosndÎshkimi i dhunuesve – Feminizmi nÎ Egjipt ÎshtÎ tani mÎ shumÎ se njÎ kryqÎzatÎ ÎshtÎ njÎ tjetÎr revolucion Arab.

NÎ vend se tÎ tmerrohen dhe dominohen nga frika, disa gra Egjiptiane kanÎ vendosur qÎ ta marrin qÎshtjen nÎ du- art e tyre dhe tÎ luftojnÎ kundÎr. Tani janÎ njÎzet praktikan- tÎ tÎ rul-derbit. NjÎ sport eksluzivisht femÎror dhe shumÎ larg nga klisheja e temÎs. Por nÎ Egjipt ÎshtÎ mÎ shumÎ se vetÎm sport.

Krijimi i thjeshtÎ i njÎ sporti tÎ tillÎ ÎshtÎ luftÎ. ìCaiRollersî ÎshtÎ themeluar nÎ Kairo nÎ vitin 2011. Dhe jo pa vÎshtirÎsi si shpjegohet nga Susan aka lojtari Nofeartity bashkÎthemeluese e klubit Egjiptian.

ìNuk ishte e lehte pÎr ta impozuar kÎtÎ sportî ìFillimisht ne u takuam nÎ qendrÎn sportive al-Gazeera, qÎ frekuen- tohej shume nga meshkujt qÎ luanin futboll apo basketboll. PÎrnjÎherÎ tÎ gjithÎ u ndalÎn dhe u kthyen nga ne, ata qeshnin me neve, mÎnyrÎn e veshjes sonÎ, rrÎzimet tona, madje as nuk e kuptonin ÁfarÎ ishteÖ veturat ndaleshin pÎr ti rÎnÎ borisÎ ndaj neve apo nisnin vÎrejtje fyeseî.

Por Susan dhe koleget e ekipit u bÎnÎ prijÎse. Dhe sjellja ndaj tyne lloi tÎ ndryshojÎ. PÎrtej karakterit simbolik, ana kontaktuese e rul-derbit pjesÎrisht atraktive nÎ njÎ ambient ku thjeshtÎ fakti i tÎ qenurit femÎr mund tÎ jetÎ prob- lematik. Mund tÎ shÎndrohet nÎ sport vetÎmbrojtÎs pÎr tu pÎrgatitur mÎ mirÎ nÎ rast tÎ ndonjÎ agresioni tÎ mundshÎm. NÎ shoqÎri ku ngacmimi i grave ÎshtÎ njÎ kamxhik, rul-derbi merr njÎ kuptim tjetÎr. Nuk ÎshtÎ vetÎm sportÖ

 

nÎ Ballkan ka ekipe nÎ LubljanÎ, Beograd, AthinÎ, So e, Bukuresht.

Related posts

%d bloggers like this: