Iluzion i objektivitetit

Vjen nga llojet e tregimeve të hidhura si kopshtet e pastave italiane; kur njerëzit mendonin se tani mund të rritin makaronat e tyre në pemë ose Grabitësit e Maskuar; një grup, që gjoja përbëhej nga Mick Jagger, Bob Dilan, John Lennon dhe Paul McCarthy që në të vërtetë kurrë nuk ekzistonte, por u shit tek njerëzit si një shaka nga revista Rolling Stones. Vlen të përmendet se qarqet Pri në Angli janë bërë nga “të huajt” që në fakt quhen Doug dhe Dave. Vjen në tema më të vështira dhe teori konspirative si ulja e Hënës së Apollo, vaksina ose më shumë relevante këto ditë – ndryshimet klimatike. Njerëzit gjithmonë do të jenë në dy kampe që diskutojnë këto probleme nëse ato janë ngjarje të vërteta ose thjesht mashtrim zbavitës.

Çfarë i bën njerëzit të zgjedhin anët e ndryshme? Para së gjithash, informacion i rremë, por arsyeja e dytë që i mban ato në një anë specifike është arsyetimi i motivuar.

Arsyetimi i motivuar është një fenomen i vendim-marrjes me ndjeshmëri që përshkruan rolin e motivimit në proceset njohëse si vendimmarrja dhe ndryshimi i qëndrimit. Është kur njerëzit kapen pas besimeve të rreme edhe kur paraqiten me dëshmi të dukshme. Arsyetimi i motivuar është mjeti për të luftuar rezonancë njohëse se ndjenja e shqetësimit që ne përjetojmë kur ballafaqohemi me informacione kontradiktore, sidomos për çështjet që lidhen drejtpërdrejt me mirëqenien tonë. Kjo është shkaku më i rëndësishëm në aktivizimin e arsyetimit të motivuar – ndjenjë kërcënimi për mirëqenien tonë. Ndryshimi i klimës është një kërcënim i madh për shkak të rritjes së temperaturës, akullit në shkrirjen e Antarktidës dhe të gjitha. Por dëmi aktual ndaj individit të vetëm nuk është i rëndësishëm dhe në të ardhmen e largët. Por në qoftë se pranohet që klima po ndryshon, atëherë njerëzit duhet të marrin masa dhe të bëjnë diçka për këtë, që do të thotë prerja e dioksidit të karbonit (makina, autobusë, aeroplanë etj., Dhe mallkuar ato janë të shpejta dhe të rehatshme) energjine e gjelber (shtrenjtë për ta marrë dhe nuk punon aq mirë), duke ngrënë ndryshe (industritë ushqimore dhe fabrikat e vrasin planetin tokë), riciklimin, kompostimin dhe kështu me radhë.

Benjamin_Franklin_-_Join_or_Die. The Pennsylvania gazette

Kërcënimet vijnë në forma të ndryshme që sjellin njerëz të ndryshëm. Ekzistojnë konkluzione që ndihmojnë për të rritur ose për të mbrojtur vetëvlerësimin e personit, si kur provimi IQ tregon numrat mesatarë, por pjesëmarrësi pret diçka tjetër dhe përpiqet të shpjegojë se ato lloj teste rrallë janë të vlefshme dhe të sakta. Gjithashtu, përfundimi për perspektiva më të mira në të ardhmen, kur duhanpirësit shpërndajnë të gjitha provat shkencore kundër pirjes së duhanit duke dhënë shembuj të njerëzve që pinë duhan të gjithë jetën e tyre dhe kanë jetuar deri në vitet ’80 apo njerëzit që vdesin nga sëmundja në moshë të re. Lloji i tretë i konkluzioneve lidhet me besime dhe qëndrime të forta. Për shembull, nëse mikut tuaj Riçard që ju e ndani botëkuptimin, interesat dhe opinionet, thuhet se Sasquatch ekziston dhe kjo nuk është vetëm një lloj mashtrimi nga Kina, ju keni më shumë gjasa të besoni se ai thotë të vërtetën edhe pa gërmuar për më shumë informacion mbi temën. Njerëzit turbullojnë linjat midis gjykimit moral dhe faktik. Për njerëzit që identifikohen me forcë nga njëra anë e spektrit politik ose tjetri, mund të ndjehen sikur kundërshtarët e tyre me dëshirë po shpërfillin faktet. Por e drejta apo e majta, të dyja palët besojnë se pozicionet e tyre janë të bazuara në prova.

Arsyetarët moralë nuk mund ta mohojnë realitetin dhe provat e shumta, megjithatë, ata ende kanë nevojë për të mbështetur iluzionin e objektivitetit. Por njerëzit janë më të bindur nga faktet që mbështesin përfundimet e tyre të preferuara dhe që i gjejnë ato më të forta, faktet e lidhura me të cilat kundërshtojnë besimet e tyre duket se janë më kontradiktore dhe më pak të vlefshme.

Gerd Altmann, pixabay

Shembulli klasik është kur një person ia atribuon sukseset e tij brenda vetes, aftësive dhe talenteve të tij, por dështimeve të tyre jashtë, situatës, kushteve të motit etj. E gjithë kjo është gjithashtu në mbrojtje të vetëvendosjes, vetë-imazhit pozitiv. Njerëzit janë të aftë të jenë të zhytur në mendime dhe të arsyeshme, por dëshirat, shpresat, frikët dhe motivimet tona shpesh e vënë peshën në mënyrë që të na bëjnë më shumë gjasa të pranojmë diçka të vërtetë, nëse mbështet atë që duam të besojmë.

Kjo epokë teknologjike është koha më e mirë për arsyetimin moral kur interneti i jep njerëzve mundësi të pafundme në përhapjen e informacionit që mund të arrijë mijëra e miliona njerëz dhe termi lajmi i rremë është përdorur gjerësisht. Nuk është vetëm Jon Snow që nuk di asgjë. Gjithkush është më i mençur se tjetri dhe ka konfuzion në të gjithë botën. Të paktën njerëzit mund të bëjnë në zgjidhjen e këtij problemi të besimit dhe / ose ndjekjes së verbërisht, është edukimi i tyre (nëse është e mundur) dhe gjenerata e ardhshme e kontrollimit të informacionit pas fakteve dhe kontrollimit të burimit nga i cili vijnë informacionet. Mësoni të bëni dallimin e burimit të besueshëm nga ata që nuk kanë vlerë të besojnë.

Laura Babaityte

përkthyes:
Sokol Makolli

 

Related posts

%d bloggers like this: