Portret i Blagoja Sotirovski Dizajni i Gjelbër Autentik

1

Një nga projektuesit më me ndikim në rajon në të ashtuquajturën fushë të planifikimit të hortikulturës është Blagoja Sotirovski. Për fat të keq për shkak të marrëveshjeve autoritetin që ai kishte për të nënshkruar dhe të cilat fshehin autorësinë dhe për shkak të modestisë së tij të madhe, po ashtu, projektuesi i parqeve dhe hapësirave të gjelbra ka mbetur në vend pothuajse të panjohur. Rëndësia e ndikimit të tij dhe madhështia e tij mund të gjenden në botën periodike të përshtatshme. Ai kishte dy ndikime të mëdha për “poetikën e gjelbër” të tij, e cila ishte kopshti japonez dhe kopshti tradicional maqedonas. Ndikimi i parë bazohet në energjinë statike të shoqëruar nga qetësia e përhershme e dëshmuar nga shtresat e kohës; myshku në kopshtarinë japoneze konsiderohet të jetë elementi më aristokratik që nga rritja e tij ka nevojë për 1 shekull për 2 mm. Kopshte tradicionale japoneze imitojnë peisazhet me gurë adekuate, myk, pemë Bonsai dhe kanalet e vogla që i ngjajnë lumenjtë apo ujëvarat. Këtë ndikim mund ta shohim në dizajnin autentik të Parkut të Qytetit në Shkup, i cili është për shembull. ura prej druri duken si faltore të vogla. Kopshti maqedonas nga ana tjetër është një hapësirë ​​e lirë e barit e rrethuar nga skajet me çdo gjë që keni (lule, dredhkë, madje edhe kunguj …). Poetika e tij ishte shumë frymëzuese për hartimin e kopshtit të ndërtesës së OKB – edhe pse ai kurrë nuk e mohoi autorësinë për këtë nuk u konfirmua asnjëherë. Element tjetër i poetikës së gjelbër të tij është se ai respekton vetëm formën, jo ngjyrat. Siç mund ta shihni nga planet e tij origjinale, nuk ka lule në planet e tij. Çdo gjë është e dedikuar për bukurinë e vegjetacionit të pozicionimit në peizazh.

2
Sotirovski është veçanërisht krenar për arritjet e tij në Uashington-Park-City, ku ai u diplomua nga Fakulteti i Pylltarisë në Shkup. Në një periudhë kohe ai arriti të imponojë stilin e tij në pothuajse të gjitha SHBA. Ndër planet e tij janë kopshtet e Robert dhe Edward Kennedy, senatorët Charles Percy dhe Alan Dixon, sekretar i shtetit Alexander Haig, ambasadori ish-amerikan në Jeane Kirkpatrick të OKB-së, drejtor i National Geographic- Gilbert Melville Grosvenor, ish-lojtar i NBA Moisiu Mallon, ish-boksieri Sugar Ray Leonard … senatori Charles Percy donte qershi të çelur në kopsht. Sotirovski shpiku një sistem të veçantë për këtë duke injektuar ujë të ngrohtë. Mendimi i tij për të pasurin dhe të famshmen në Amerikë është se ata ishin shumë filantropikë të orientuar me vendosmëri për të dëgjuar dhe për të ndihmuar të gjithë në nevojë.
Kohët e fundit, ai ishte një nga dy autorët e koleksionit unik Bosai në Parkun e Qytetit të Shkupit.

4

autor i tekstit dhe fotografit: Igor Pop Trajkov

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: