Muzeu Natyrorëi Historisë së Maqedonisë

6

Ndërtesa e “Muzeu Natyrorë i Historisë së Maqedonisë” është vepra e arkitektit Trajko Dimitrov; në kuadër të kësaj ndërtese është edhe ndërtimi i kopshtit zoologjik. Ai gjithashtu ka projektuar “Shtëpinë e Kulturës – KocoRacin, Shkup”, qendrën e biznesit “Paloma Bianca”, “Salla e Basketbollit – Rabotnichki”, të cilën ai e bëri së bashku me Zhivko Gelevskin … Ai punoi në “Projektin e Maqedonisë”, të cilin e quan arkitekturë më prestigjioze në rajon. Ndërtesa e tij është shtëpi e një prej muzeve më të pasura të Historisë Natyrore në botë, e cila është kaq e madhe për faktin se Maqedonia është rajoni më i plotë me specie endemike në Evropë, rreth 400.

Gjatë Luftës së Parë Botërore në kuadër të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Gjermane u formua njësia speciale e kërkimit “MazedonisheLandeskundlicheKommission”, i udhëhequr nga studiuesi i njohur Prof. Dr. Franz Dorflein i cili ishte profesor i zoologjisë në Universitetin e Wroclaw. Rezultatet e hulumtimeve të tij u botuan në veprën e tij “Mazedonien” në vitin 1921. Interesi për këtë florë dhe faunë unike, të paraqitur në punën e tij, si dhe për gërmimet parahistorike çuan drejt krijimit të muzeut në këtë periudhë.

3

Ajo që është shumë e veçantë për këtë muze është fakti që dioramët dhe të gjitha objektet e prezantuara paraqiten në një mënyrë dinamike, e cila rrit interesin e shikuesit. Ju mund të shihni këtu disa nga format e jetës që jetojnë vetëm këtu, të tilla si lloji i rrallë i gaforres, që duket si një dinosaur i minimizuar. Kam lexuar disa teori se që nga Nënë Natyra ende konsiderohet të jetë kimisti më i mirë, ishte e mundur që një ilaç të prodhohej nga substancat që janë në këto kafshë dhe bimë unike. Të gjitha objektet janë lehtësuar ndërkohë që kjo ndërtesë ishte ndërtuar posaçërisht për këtë përdorim. Gjithashtu ka përcaktuar auditoret për ligjërata dhe salla për prezantime. Prezantimet e dinosaurëve dhe fluturave janë mahnitëse me përpikërinë dhe ngjyrat e tyre, ndërsa mineralet dhe prezantimet parahistorike i bëjnë përshtypje format e pabesueshme dhe atmosferën e pazakontë. Kur vizitoni këtë muze ju keni një përshtypje se ju jeni përsëri duke hyrë në botën e imagjinatës tuaj të fëmijërisë. Ndërsa fëmijët, aq sa unë mund të vëreja, tentojnë të vëzhgojnë gjithçka me qetësi maksimale, pavarësisht se sa të ndryshkur ishin para se të hyjnë brenda. Tani ky muze ka mbi 270 000 lloje ofghea, flora dhe fauna. Gjithashtu këtu mund të shihni disa minerale që u zbuluan fillimisht në Alçar pranë Kavadar-Reulit, Doralsharitëve dhe Jankovicitës, ndërsa mineralet të gjetura në Alinci afër Prilepit mund të gjenden vetëm këtu. Ky muze kishte gjithashtu një mrekulli të fantastike, e cila u vodh para pak vitesh!

shkruar dhe fotografuar nga Igor Pop Trajkov

Translator: Jeton Vinca

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: