Festivalet më të mëdha evropiane

adult-applause-audience-952437

Një festival muzikor është një ngjarje zakonisht e përsëritur ku disa artistë performojnë live për publikun. Natyrisht, Hippies ishin ata që organizuan festivalet e para, më të njohurit që ishin Woodstock. Hippies përbëhej kryesisht nga studentët që kishin pikëpamje idealiste mbi jetën. Lëvizja e San Franciskos ka qarkulluar rreth termave të tilla si: përsëri në natyrë, dashuri, droga, shfaqje të lehta, radio nëntokësore etj., dhe kjo manifestohet si pop festival. Si më parë Ishte një traditë e festivaleve muzikore në SHBA, por pastaj ishte vetëm për muzikën dhe më pak për format e tjera të artit.

Në vitin 1967, festivalet e para në shkallë të gjerë u organizuan në Holandë. Më 4 maj 1967 një nëntë orë Beatmarathon u zhvillua në Houtkamphal në Doetinchem, organizuar nga Beatclub Shabby dhe Everplay. Në gusht të atij viti ‘Hai në Rai’. Pas kësaj, Utrecht ndoqi me “Fluturimi në Parajsë të Ulëta” të organizuar nga një artist Utrecht Bunk Bessels. Kjo ngjarje 18-orëshe nuk pati akte të famshme (në ato kohë artistët shpesh dështuan), por teatri eksperimental, valle, temjan, poetë, filma, piktura të trupit. Këto festivale ishin të gjitha ende ‘të mbyllura’, por në vitin 1968 u organizua manifestimi i parë i hapur në Lochem në Gelderland: “Pelegrinazhi”, versioni i parë i Festivalit të Lochem që pushoi së ekzistuari në vitin 1986.

audience-celebration-concert-1190297

Në vitin 1970, për herë të parë u organizua një festival multi-ditor në natyrë. Festivali ishte një sukses i madh, sipas dëshmitarëve okularë kishte më shumë se 100,000 njerëz dhe ishte shumë mirë i organizuar. Ishte një festë e madhe që nuk shkoi pa u vënë re nga të tjerët dhe së shpejti Holanda kishte një festival udhëheqës rreth botës si rozëpeshë. Ky shembull është marrë nga vende të tjera. Festat më të mira dhe më të mëdha muzikore në Evropë janë gjithashtu disa nga më të suksesshmit në botë. Tomorrowland merr rolin udhëheqës, me prapa tyre gjigandët si Creamfields, Ultra Europe, Sziget, Primavera Sound dhe Rock am Ring.

Këtu janë 20 festivale evropiane në mënyrë të rastësishme për listën tuaj të kovë. Çdo vit, në Belgjikë vijnë miliona njerëz të pasur që gëzojnë atmosferën energjike në festivalet më të mëdha dhe më të mira në botë. Tomorrowland, Rock Werchter dhe Pukkelpop janë disa prej festivaleve me çmime, të cilat e kanë bërë Belgjikën një nga destinacionet më të mira muzikore. Një festival muzikor është një ngjarje zakonisht e përsëritur ku disa artistë performojnë live për publikun.

Natyrisht, Hippies ishin ata që organizuan festivalet e para, më të njohurit që ishin Woodstock. Hippies përbëhej kryesisht nga studentët që kishin pikëpamje idealiste mbi jetën. Lëvizja e San Franciskos ka qarkulluar rreth termave të tilla si: përsëri në natyrë, dashuri, droga, shfaqje të lehta, radio nëntokësore etj., dhe kjo manifestohet si pop festival. Si më parë Ishte një traditë e festivaleve muzikore në SHBA, por pastaj ishte vetëm për muzikën dhe më pak për format e tjera të artit.

black-and-white-concert-festival-210922 (1)

Në vitin 1967, festivalet e para në shkallë të gjerë u organizuan në Holandë. Më 4 maj 1967 një nëntë orë Beatmarathon u zhvillua në Houtkamphal në Doetinchem, organizuar nga Beatclub Shabby dhe Everplay. Në gusht të atij viti ‘Hai në Rai’. Pas kësaj, Utrecht ndoqi me “Fluturimi në Parajsë të Ulëta” të organizuar nga një artist Utrecht Bunk Bessels. Kjo ngjarje 18-orëshe nuk pati akte të famshme (në ato kohë artistët shpesh dështuan), por teatri eksperimental, valle, temjan, poetë, filma, piktura të trupit. Këto festivale ishin të gjitha ende ‘të mbyllura’, por në vitin 1968 u organizua manifestimi i parë i hapur në Lochem në Gelderland: “Pelegrinazhi”, versioni i parë i Festivalit të Lochem që pushoi së ekzistuari në vitin 1986.

Në vitin 1970, për herë të parë u organizua një festival multi-ditor në natyrë. Festivali ishte një sukses i madh, sipas dëshmitarëve okularë kishte më shumë se 100,000 njerëz dhe ishte shumë mirë i organizuar. Ishte një festë e madhe që nuk shkoi pa u vënë re nga të tjerët dhe së shpejti Holanda kishte një festival udhëheqës rreth botës si rozëpeshë. Ky shembull është marrë nga vende të tjera. Festat më të mira dhe më të mëdha muzikore në Evropë janë gjithashtu disa nga më të suksesshmit në botë. Tomorrowland merr rolin udhëheqës, me prapa tyre gjigandët si Creamfields, Ultra Europe, Sziget, Primavera Sound dhe Rock am Ring. Këtu janë 20 festivale evropiane në mënyrë të rastësishme për listën tuaj të kovë.

Çdo vit, në Belgjikë vijnë miliona njerëz të pasur që gëzojnë atmosferën energjike në festivalet më të mëdha dhe më të mira në botë. Tomorrowland, Rock Werchter dhe Pukkelpop janë disa prej festivaleve me çmime, të cilat e kanë bërë Belgjikën një nga destinacionet më të mira muzikore.

Farxiyo Liban Farah

Translator: Melissa Buqi

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: