Fuqia për të qenë i dobishëm

Eshtë slogani i ri i Shërbimit Civil, programi francez i vullnetarizmit. Duket si programi EVS, dhe është për shtetasit francezë mes 16 dhe 25 vjeç. Ata angazhohen për komunitetin dhe interesin e përgjithshëm të një misioni në Francë ose jashtë saj. Për shembull, vullnetarët tanë të rinj Tanguy dhe Camille janë pjesë e këtij programi.

Shërbimi Civil Francez poston në intervista në media sociale me vullnetarë për fuqinë për të qenë i dobishëm. Por çfarë do të thotë saktësisht? Në çfarë mënyre është dobia e vullnetarëve një fuqi e vërtetë, pa u kujdesur për programin e tij të dërgimit, shoqatën e tij pritëse ose misionin e tij?

dakota-corbin-xh4mG4cqHGg-unsplash

Në pamje të parë, fuqia është e dobishme kur dikush është i përfshirë në një veprim specifik që i përgjigjet një nevoje. Disa vullnetarë thonë se është “duke u kujdesur për shëndetin” (Corine), “duke pasur një ndikim pozitiv rreth nesh” (Fania) ose “duke punuar së bashku për një shoqëri më të bashkuar” (Alisson). Secili vullnetar e përcakton atë në një mënyrë tjetër për shkak të përvojës së tyre. Por fillimi i përbashkët është gjithmonë një kontribut për një botë më të mirë. është një mënyrë poetike për të përcaktuar por në terma konkret si mund të punojmë për të?

Ka shumë mënyra për të qenë të dobishëm. Kjo përfshin ofrimin e shërbimeve tuaja për një shoqatë ose një organizatë joqeveritare, vetëm për disa misione ose rregullisht, si çdo ditë, çdo javë ose çdo muaj. Në këtë rast mund të bëheni vullnetarë. Ka shumë programe vullnetare, të tilla si EVS, Shkëmbim Rinor, ECS, ose programe lokale vullnetare, siç është Shërbimi Civil në Francë. Disa njerëz vendosin të jenë të dobishëm ndryshe. Ata gjejnë një profesion në këtë lloj sektori siç janë sektorët mjekësorë apo socialë. Ose, ata që punojnë në një kompani me një projekt / produkt motivues me vlera të mira.

Fuqia për të qenë i dobishëm është pjesë e një aventure, duke gjetur vendin tuaj në një ekip. Pavarësisht se ku, është e dobishme për këdo. Për ta thënë atë në mënyrën më konkrete, nëse jeni vullnetar si në vendin e mirë ashtu edhe në momentin e bukur, nuk ka dyshim se mund të bëni gjëra të çmendura dhe të papritura. Ju jeni në krye të kompetencave tuaja dhe fitoni sepse i jepni vetes shumë diçka që është e rëndësishme për ju. Mund të jetë vullnetare, ndërmarrësi, punë bamirësie … në kushtet kur ndjeheni mirë, thjesht po bëni gjëra pozitive për ju dhe të tjerët. Dhe falë këtij motivimi, projekti juaj që realizoni ose shkaku që mbroni është një sukses. Kështu, ju kontriboni për një shoqëri më të mirë.

my-life-through-a-lens-bq31L0jQAjU-unsplash

“On n’est jamais trop volontaire, jamais trop actif, jamais trop résolu. Mieuxvautagirqu’espérerou trembler.”* – André Comte-Sponville, Le Goût de vivre et cent autres propos, 2010.
Do të thotë që ju duhet të jeni të motivuar dhe të pasionuar për të realizuar gjëra të mëdha. Ne gjithmonë mund të bëjmë më mirë, të shkojmë më tej. Gjithçka është e mundur nëse dëshironi vërtet dhe nëse përqendroheni në qëllimet tuaja. Pra, le të shkojmë, të përpiqemi dhe të krijojmë atë që dëshironi para se të tjerët ta imponojnë atë. Përcaktoni qëllimet tuaja, planifikoni dhe krijoni. Mos kini frikë për këtë, e vetmja mënyrë për sukses është të provoni, dështoni dhe ta bëni përsëri!

Të ngrihesh, të shkosh jashtë vendit ose të qëndrosh në vendin tënd, të punosh si vullnetar, për disa muaj ose ditë mund të jetë një nga aventurat më të mira në jetën tënde.

Dhe për ju, cila është fuqia për të qenë i dobishëm?

Camille Labbaye
Përkthim: Erton Axhami

*One is never too voluntary, never too active, never too resolute. Better to act than to hope or to tremble.

Sources:
Web site of the French Civil Service: https://www.service-civique.gouv.fr
instagram of the French Civil Service: https://www.instagram.com/servicecivique/
Cover photo by fotografierende from Pexels

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: