Karnavali I vevçanit

Karnavali I vevçanit është më i miri në Ballkan!
Kjo është gjithqka nga unë. Jo ? Kështu që …

Cover - 4

Një nga qytetet e karnavaleve tona më të famshme në Ballkan është karnavali I Vevçanit. Është e thënë se ky festival tradicional është I vjetër diku mbi 1400 vjet. Ajo është e bazuar në besimet e vjetra dhe ritualeve pagane. Ky karnaval është ligji i ankesës së Shën Basil I madhi, që përputhen me dymbëdhjetë ditët të Krishtlindjeve Ortodokse dhe Vitit të ri Ortodoks, Ky festival I dedikohet atijë. Pjesëmarsit e ktijë karnavali ndryshe quhen edhe “Vasiliçari”. Ky karnaval ndryshe thënë është edhe ndodhi që kombinon të gjitha format e shprehjes së tradicionale dhe bashkëkohore.

Për mua është festa më e mirë që nxit unitetin dhe mirëdashsinë. Të jesh francez, nuk e di këtë lloj tradite, por unë isha i befasuar këndshëm për të gjetur njerëz të këndshmëm që donin të ndajnë porosit e tyre.

Nuk është padyshim një lloj provokim në veshje luksoze apo një angazhim politik në disa prej tyre, por gjithmonë një frymëzim për karnaval. Ky dimension armiqsorë u bë thelbi i kësaj ngjarjeje, ata janë kritika vendore dhe ndërkombëtare supozohet hapur.

Ka edhe punë të mrekullueshme “artistike” në kostumet, kur e kuptojm se ato janë qepur nga ata në fund të karnavalit ato i djegin, ajo tregon mëshumë respekt! Unë isha i befasuar të shohë kualitet profesional në disa prej tyre. Përveç kësaj, e habitshme tjetër është se pavarësisht atmosferë shumë të gjallë pak çmenduri dhe nivel i alkoolit te disa pjesëmarrës, ata kanë respekt të madhë për spektatorët. Ata i japin rëndësi pa marrë parasyshë a janë të maskuar apo jo.

Një gjë që më pengonte, ishte prezenca e fëmijëve, që për mua nuk zinin vend aty.

Cover - 1

Pa marrë parasyshë, një festë e tillë është për mua, Francez është një shembull që duhet ndjekur në fshatin e vendit tim. Përshkak se përgjatë dy ditëve që e ndoqa karnavalin, nuk kishte asnjë problem,asnjë shenjë dhune, pjesëmarsit janë atje për tu argëtuar dhe për ta shijuar.

Guilhem Cougouluegne

Related posts

%d bloggers like this: