Banksy

Banksy është një artist simbol i artit të rrugës të këtij shekulli, por misteri eshte lundrues rreth Banksy, te vrarë me identitetin qe askush nuk ja di se si është Banksy, dhe si duket fytyra e tij e vërtetë .

Ne te gjithe gjasat, Banksy, është një artist rruge graffiti  nga Bristol, Angli. Lindur në vitin 1974 .Në vitin 1980  ai filloi të merret me aerosol, pas përfundimit të një trajnimi per kasap. Por në mes të viteve 1992 dhe 1994 ai u bë me të vërtetë një artist graffiti, si pjesë e një grupi të quajtur të Bristolit DrybreadZ Crew (DBZ), duke ndihmuar kolegët e tij Kato dhe Tes, artiste mitik te kërkimit, me mbishkrime për të denoncuar problemin e shoqërisë në mur me humor te zi në çdo kontinent. Këto vepra mund të prekin çdo njeri në rrugë dhe të tërheqin shume tifoz . Arti i tij është një përzierje me ironi, mungesë respekti ndaj politikanëve, humor dhe shpesh përmban shumë  mesazhe, në kontekstin ku nuk interpretohen fjalë për fjale. Ai sjellë përsëri artin në rruge me mesazh të fortë dhe denoncon luftën, pabarazinë, konsumizmin amerikan, por çdo herë me humor dhe qasje te artit te ilustruar, markën e tij.

images-10

Një tjetër veçori me këtë artist është se përdor teknikën favorite te tij,tekniken klishe për shkak se ai mund të punojë shpejt dhe të bëjë punë me cilësi. Ai zgjodhi tekniken pershkak se ishte shpesh i suprizuar nga policia. Por artisti nuk bënë vetëm mbishkrime, por edhe prodhon instalimet e tij urbane, disa nga këto i punon në të njëjtën ekspozitë në galeritë në mbarë botën. Gjatë rrjedhës së një intervistë për artbanksy.com, Banksy tregon në lidhje me teknikat e tij:

images-1“I përdorim ato që jane te nevojshme. Ndonjëherë, ajo është thjesht duke tërhequr një mustaqe mbi sipërfaqen e një grua te re në një poster, ndërsa në raste të tjera, më duhet të punoj shumë për ditë në mënyrë që të finalizoj vizatimin dhe të bëjë atë më të përpunuar. Efikasiteti është çelësi!”

Ai e pëlqen punën në bazë të gjërave që ekzistojnë tashmë. Ne e shohim në disa prej punëve të artit mjedisin si bazë, më shumë në rrugë, si në vepra arti, ashtu edhe në galeri. Në vitin 2005, Banksy përdor principe me vepra arti klasike me vajrat bruto ekspozita andrevisit për shembull Nymphéas nga Claude Monet ose lulediellit nga Vincent Van Gogh.

Për më tepër Banksy nuk ka limit për shfaqjen dhe të denoncojë me mesazhe të rëndësishme, punën e tij duke pushtuar muzeumet më të kërkuar pas artit në botë.. Ai nuk ka kryer asnjë akt vandalizmi apo tradhëtie: ai thjesht varet nga puna e tij. Këto vepra janë për pjesën më të madhe, riprodhimet e artit që punon në botë, por janë moderne dhe kanë qenë të përditësuar në bazë të Banksy-së mendimet si Nymphéas apo faktet Sunflowers.

Funny:  Disa muze ndonjëherë të marrë ditë më parë e kanë kuptuar se një foto e pazakontë është gracing në muret e qendrave te tyre.

Banksy është subjekt i një dokumentari ne 2010, Exit Through the Gift Shop , i cili shqyrton marrëdhëniet në mes të artit komercial dhe të rrugës dhe historinë e artit te Banksyt. Realizuar nga Banksy ku perfaqson veten në filmin Sundance dhe ne festivale Berlinale dhe i nominuar për Oskar me dokumentarin më të mirë në periudhën janar 2011.

imgres-6

Artisti është edhe për të krijuar, (Dismaland)Projektin e artit te tij të përkohshem në anti-amusement park artin  e tij të vendosur në vendpushimin bregdetar të Weston-super- mare, Angli. Ai përshkruan parkun si temë familjare të papërshtatshme për fëmijët.  Punuar nga 58 artistë, duke përfshirë Jenny Holzer, Damien Hirst, Jimmy Cauty dhe Bill  Barminski u shfaqën në park. Banksy tha se ai kontaktoi “artistë të mire , mund të imagjinoni, “të shfaqim, me dy artistët e kthyer atë poshtë. Të premteve u planifikuar shfaqje nga muzikantë përfshirë dhe drejtuar nga bizhuteritë, De La Soul, Damon Albarn, dhe Pussy Riot. Shumë të famshëm janë tërhequr në vendin e takimit, disa ndërkombëtare, të till si BradPitt, Jack Black, Neil Patrick Harris, Nicholas Hoult, Russell Brand, Ant dhe dhjetor, MarkRonson, Darren Criss, Daddy G dhe CGP Gri & Brady Haran në emër të disave.  U hap gjatë fundjavës së 21 gusht 2015 dhe u mbyll përgjithmonë më 27 Shtator 2015 36 ditë më vonë, pas një muaji të ekspozitës.

Së fundi, aftësia Banksy për të magjepsur publikun me artin e tij dhe rrugën e tij për të qenë askund dhe kudo në të njëjtën kohë, e bën atë një intrigë dhe një mister që të gjithë gjithmonë dëshirojne të dëgjojjnë dhe të din.

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: