Ракомет Македонија

20170427_191310

Април, 27ми беше историски ден за Македонија. Тажно, не бидејќи ми беше роденден…во Четврток во 19:00 во арената јане Сандански, беше одржан важен настан. Ракометен натпревар, чиј што резултат подоцна ќе го пласира победникот во „final 4“. Македонија против Германија. Арената, која може да собере околу 5000 посетители беше преполна. Сите Македонци, нашиот волонтер Доминик- од Германија не го следел натпреварот во Јане Сандански. Поради љубезноста на најдобриот ментор, ја имав можноста да учествувам на натпреварот, па имаше една Литванка помеѓу фановите. Вардар беше мојот избор се разбира затоа што мислам дека Македонија е кул, не поради други причини.

Сум била и претходно на натпревари, но овие беа едни од најдобрите што сум ги сретнала. Викаа, се дереа, пееа, играа, свиркаа и се останато. Во еден момент бев и дури тажна за Германските играчи, но тоа е животот. Некогаш ќе те растурат, не само играчите него и фановите, тоа е играта.

20170427_201004

Беше добра игра, не поради вибрациите што се осеќаа, но поради резултат исто така. И двете екипи вложија труд и напор, Германците се обидоа да се пласираат, но македонците сакаа повеќе, и доминираа со  35:27. Македонија за прв пат е финалната  4-КА. , фановите беа среќни, се креираше историја. Јухуууу ! Вардаре Вардаре але але !!!

Лаура Бабаитите

Related posts

%d bloggers like this: