Полска Дел II

Главни градови – градови на потекло на секоја нација, оние кои ја формираат историјата и идентитетот на државата, суштината на нејзиниот народ. Полска, земја на тркала, како што ја опишува еден од моите пријатели, ја смени својата форма и географска локација доста радикално низ нашата динамична историја, што резултираше со различни штабови на државата во тоа време. Кариерата на некои заврши брзо, но други траеја со векови. Дали вреди се посети?

foto by Radek Kołakowski, Wikipedia Commons
foto by Radek Kołakowski, Wikipedia Commons

Варшава – (1815-1831, 1918-1939, од 1945 година до сега) сегашниот главен град на Полска, најголемиот град во земјата кој има ист број на жители како Македонија самостојно. Околу 2 милиони луѓе живеат во оваа еклектична метропола речиси целосно уништена од Втората светска војна. Главниот град не го изгуби својот шарм, така што се уште може да се најдат знаци од минатото, бидејќи градот е делумно изграден. До старото населено место лесно можете да се судрите со област облакодери и модерна архитектура заглавена меѓу постарите згради. Денес градот ги наведува туристите со иновативни, интерактивни музеи како Варшавскиот музеј за претходни работи, Полин, Коперник Центар, живописен ноќен живот, тековни фестивали и културни настани. Поранешниот сакан град на нацијата, центарот на Полска, уништен во одмазда, речиси исчезнат, избувнал од картата од страна на војната, вклучувајќи ги и нејзините жители, денес е главен град главно поврзан со центарот за финансии и моќ. Градот каде што живеат стари и нови, каде што можете да најдете палати во XVIII век, симбол на социјализмот; Палатата на културата и науката, кралските градини и модерните облакодери.

Night_view_of_Cracow_byZiarnowikipedia commons
foto by Ziarno, Wikipedia Commons

Краков – (1039 / 1040-1079, 1138-1290, 1296-1795) поранешен сакан главен град на Полска,во градот кралеви со вистински полски стил на архитектура, неверојатен стар град, еврејска област и замок над сето. Краков чудесно избега од општото уништување за време на војната, благодарение на што денес можеме да се восхитуваме на тесните калдрмисти улици меѓу куќите на куќи опкружени со зелени бели дробови на градот – Плодната. Краков ја зачувал својата средновековна локација, па ако влезете во стариот град кој поминува покрај Барбакан преку една од портите што ве води низ тесни улички до прекрасен градски плоштад, ќе можете да доживеете патување назад во минатото. Салата за облека, базилика на Света Богородица, повеќе храмови и палати, импресивна количина музеи и национални галерии, вклучувајќи ја позната фабрика на Шиндлер, Музеј на современа уметност или изложба на Бексински, можат да ги привлечат многумина.

Catedral_de_Gniezno,_Gniezno,_Polonia,_2014-09-20,_DD_40-42_HDRDiego_Delso
foto by Diego Delso, Wikipedia Commons

Гњеезно – (940-1039 / 1040), првиот град на Полска, местото каде што принцот Мешко се крстил, за да може да ја воведе Полска во арената на меѓународната политика. Родното место на христијанството на Полска, територија и нација самостојно. Главната катедрала е како градите на богатство со реликти на Св. Алберт и познатата врата што го претставува животот на светителот. Името на градот се однесува на гнездото, бидејќи Гњеезно треба да биде првата локација на Лех, легендарниот владетел на Полјаните. За време на своето патување забележал дека гнездото на орелот во круната на дрвото, смета дека е добар знак и одлучил да се смири, исто така објаснува полскиот амблем – бел орел. Стариот град дефинитивно вреди да се прошета, да се изгубите на улиците и да стигнете до плоштадот со својата сала за да уживате во искуството.

 Познан – (1290-1296) Историчарите тврдат за улогата на Пo знањ во времето кога Гњеезно бил главен град, според некои извори тоа било пов ажнo.

Ayuntamiento,_Poznan,_Polonia,_2014-09-18,_DD_64-66_HDRDiegoDelso
foto by Diego Delso, Wikipedia Commons

Во секој случај, Познан стигна до врвот  и стана крат ок престол. Градот е познат по својата градска сала населена со две борбени кози, трубен повик, шармантен плоштад со опкружување со мали шарени куќи и замок реставриран од основите во XXI век. Тоа е академски град на \музика, кој е домаќин на еден од најдоб рите хорови и универзитети. Ostrów Tumski округ со шармантни улици, ниски зг ради, ново формиран музеј и извонредна катедрала може да ви даде впечаток дека сте само во посета на посебен мал средновековен град. Вештачкото езеро, еко резерва, Цитадел меморија парк, XX век Царскиот замок се причини доволно за да се провери главниот град на Голема Полска.

 

Плок – (1079-1138) најверојатно најмалиот и најмалку импресивен град се уште вреди да се посети за повеќе градски вибрации со убав стар град, вклучувајќи импресивна градска сала, прекрасни улици, базилики, принцски замок и модерен амфитеатар. Ова тематско патување низ главните градови може да ви даде идеја за историјата на земјата и за тоа како ја конституира државата. Уживајте во главното искуство!

 

SONY DSC
foto by pbartosiak, Wikipedia Commons

 

Од : Aleksandra Grzyb

 

 

 

Related posts

%d bloggers like this: