23.44°

Јонинес, Јанс, Санктанс, Џонсок, Ноц Купали , или со еден збор, што секој знае, летниот ден – е една од најважните прилики во северните земји во текот на летото. Тоа е судир на двете пагански и христијански обичаи, кои го посветуваат летото и плодноста низ вековите до овој ден.

Сите ние го прославуваме истиот празник, но постојат разлики во движењето од земја до земја. Ако се случи да завршите во нордиските земји на летната сезона,ви гарантирам дека ќе бидете сведоци на многу пеење, танцување и јадење (и пиење). Бидејќи тоа е временски период фокусиран на летната краткоденица, а ноќевањата на оваа точка се кратки или речиси непостоечки, луѓето слават до утро. Одлична традиција е да вендувате на летниот ден и да ја носите преку целата прослава. И ти си среќен ако твоето име е Џон, или било која друга не-англиска верзија на името. Исто така е и со девојките.

IMG_2762Водата има големо значење во оваа пригода во Литванија. Покрај фактот, што го пробива дождот на летниот ден, исто така им помага и на природата да цвета, да носи среќа. Така луѓето, на крајот на вечерта, секогаш ги ставаат венците во езерата или реките, да имаат среќна и здрава година.

Литванци, имаме национален празник во летната сезона. Без исклучоци, сите се собираат заедно и слават. Мојот братучед, кој има 10 месеци, и мојата баба, која има 70 години, ќе бидат заедно со мене во најдолгата ноќ. Започнуваме огнови, слушаме фолклорна музика и танц. Тоа е исто така традиција за луѓето да скокаат низ огновите на крајот на вечерта.

Многу суеверија сè уште го опкружуваат овој празник. Во летните ноќи луѓето одат во шумата во потрага по цветот на папрат, кој треба да донесе среќа следната година за оној кој ќе го најде (не се измами, не цвета). Се верува дека вештерките, тролите и гномите одат во шумите оваа ноќ. Оние што пливаат во водите се верува дека се здрави и богати за целата следната година. Билките што се собрани на утрото на летниот ден се специјални лекови и има многу повеќе верувања за магијата на летниот ден.IMG_2973

Во Шведска летниот ден е втората најважна прослава по Божиќ. Во текот на летниот ден нема да најдете прогонувања во градот, секој е во село, опкружен со птици, дрвја и вода. Откако ќе ги направат своите венци, почнува ручекот со многу компири, месо и њубб (шведска водка). Кога храната е завршена, мајсторот доаѓа во центарот на вниманието. Кога е во место, започнува да танцува. Секој танцува “Мал танц на жаби”. Тие се собираат околу мајсторот, ги држат рацете зад грб и почнуваат да скокаат како жаби додека пеат песни. Можеби е малку чудно дефинитивно е забавно и ако се придружите, ќе имате пекол од забава.

По полнење со јаглехидрати додека јадат десерти, луѓето од Шведска се занимаваат со физички активности. Затегнувања на војна, потскопување потковица, трки со јајца и лажица, фрлање подигање или со јаболко бие да бидат избори. И тогаш започнува скарата. Секој поединец има предност како сакаат да ја завршат вечерта, времето има сосема ноќ, сауна, пливање, уште неколку пијалаци, одраз на денот или да удрат по подиумот!

Лаура Бабаитите

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: