Llagom – jo më shumë, jo më pak. Vetëm sa është e nevojshme.

A e keni menduar se sa është e nevojshme për ju?
Fjala “Llagom” që e përdorin Suezët, do të thotë “vetëm kaq”/vetëm sa është e nevojshme. Mundet të lidhet (të kuptohet) me të gjithë fushat e jetës njërëzore, për të bërë jetën njërëzore më harmonike dhe në ballancë.

1

Ndonjëherë, fjala „llagom” është krahasuar me sinoninin “Më pak është më shumë” kjo na bën të parashtrojmë pyetje kyq dhe karakteristikat e kullturën Suede dhe botëkuptimin që është vetë-pavarësia/vetë qendrueshmërinë. “Më pak është më shumë” u bë një llojë thënie globale. Bota po fillon të jetë e lodhur me konzumerizmi i pafund. Njërëzit më në fund janë duke provuar të gjejnë një zgjidhje më mirë për të shpëtuar planetin tonë. Një nga këto zgjidhje është “më pak mbeturinë” – çfare eshte ate?

“Më pak mbeturinë” është still i jetës i njërëzit që provojnë të zvogëllojnë prodhimin e mbeturisë dhe duan të bëhën konsumerë të vetëdijëshëm.Kete still i jetes ka 3 principe, të cilët mund të i gjeni më poshtë.
– Redukto
– Riprodho
– Riciklo

Më pak mbeturinë gjithëmonë po fillon me vetëdinë e njërëzit. Nëse duam të i hapim sytë opinionit, së pari duhet vetës të parashtrojmë disa pyetje krucijalë. Këta mundet të janë:
– Çfarë bëhët me të gjithë mbeturinë që e gjuajmë në kosh?
– Kush dhe si i prodhon gjithë robat e mia?
– Çfarë do të ndodhë me mallrat e mia shtëpiake dhe RTV kur t’i vendos me të gjitha koshat?
– Sa kohë zgjatë të gjithë shishejat plastike të mia të dekompozohen?
– Si edhe sa kafshë janë keqtrajtuar për hir të kozmetikën time të re dhe pse?
– Çfarë bëhët me prapanicë cigaresh që e gjuj në rrugën?

bags with paper

Atëherë, nëse duam të gjejmë disa përgjigje të sinqerta, mund të fillojmë të mendojmë pse kam nevojë për më shumë – pa pushim. Çfarë përpiqem të plotsoj me të gjitha ato gjëra të reja që unë jam duke blerë? Dhe këtu ne jemi përsëri me “lagom” – përdorim si duhet, bëj siç duhet, jeto ashtu si duhet. Dhe do të gjeni ekuilibrin dhe harmoninë tuaj.

Si mund të filloni të bëni më pak mbeturina? Së pari, përgjigjuni pyetjeve të mësipërme. Me të vërtetë është e rëndësishme të gjesh arsyet dhe mund ta bësh atë vetëm duke qenë më të vetëdijshëm për realitetin e konsumatorit. Atëherë mund të filloni me disa hapa të vegjël.

linen bag

1. Merre me vetë çantën kur shkon për shopping.
Atje janë edhe disa shtete të tjera në të cilët qesjat plastike janë akoma normale. Nuk duhet të e ndjekesh shembullin me qesat plastike sepse nuk është një shembull i mirë. Vetëm merr e çantën tënde për fruta dhe perime.

2. Filltroje ujën tënde ose pi ujë e çesmës.
Nuk të duhet më të blesh ujë në shishe plastike.Egzistojnë shumë menyra më të mirë për të hidratosh dhe mos të shkaktosh dëm planetin tonë. Mund të e filltrosh ujën tënde ose të pish ujë e çesmit ( nëse pihet në shtetin tënd )do jetë edhe mirë për buxhetin tënde – më beso!

3. Reciklo!
Nuk është akoma praksa nëpër të gjitha vende të botës – por së shpejti do jetë shpresojmë. Akoma mundesh të reciklosh çantat e tua ose mund të gjesh kosha të dizajnuara për reciklim. Çdo ditë do kesh mundësi të shohesh se çfarë është mbeturinë tëndë më e përdorur.

4. Merr second-hand rroba ose gjej rroba në komunitetin tënde.
Vizito disa faqje për second-hand rroba nëse me të vërtetë të duhet rroba të reja. Është më mirë se sa të përkraheni prodhimin e shpejt e rrobat që e ndikojnë ekosistemin tonë. Nëse doni mundet edhe të përkraheni dyqanët të vogla në komunitetin juaj në atë mënyrë që do i pyesni se si i prodhojnë rrobat.

water

5. Planifikoni ushqimin juaj.
Është shumë e lehtë për të filluar. Ndihmon shumë me shpërdorim i ushqimit çdo ditë. Do të ndihmojë planetin dhe përsëri do ta bëjë kuletën tuaj më të pasur. Filloni me planin dy ditor dhe planifikoni të gjitha ushqimet tuaja. Pastaj bëni një blerje të duhur duke blerë vetëm produktet që ju nevojiten. Ju mund të përfshini më shumë ushqime me perime, të cilat janë gjithashtu një ndihmë e madhe për planetin tonë – më pak mish, më shumë perime.

Këta ishin 5 hapa se si mundet të kontribuni të bëni sa më pak mbeturinë. Shpresoj që do kënaqeni.

Aty janë shumë ueb faqe ku mund të informoni për mbeturinë dhe sa mbeturinë prodhoni dhe këta informata do ju ndihmojnë të jeni në ballancë me vetës. Mos e shtyni veten, por përpiquni të jeni të vetëdijshëm për të gjitha ndryshimet që bëni. Mos harroni, ju mund të jeni ndryshimi i komunitetit tuaj dhe ju mund të keni një ndikim të vërtetë në shpëtimin e planetit tonë.

Wiktoria Moritz
Përkthim: Teodor Petkovski

Burimet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lagom
https://www.polenka.pl/lifestyle/less-waste-dla-poczatkujacych.html

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: